latinica  ћирилица
27/06/2019 |  08:08 ⇒ 15:14 | Autor: SRNA

Savjet ministara o migrantskoj krizi

Na sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu zakazanoj za danas trebalo bi da bude razmatrana informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva odbrane, na dnevnom redu će se naći informacija o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH sa teritorije Srbije i Crne Gore, sa prijedlogom mjera i planom aktivnosti o angažovanju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga BiH na zaprečavanju ovakvih lokaliteta.

Ministri bi trebalo da razmatraju i informaciju o aktivnostima Ministarstva bezbjednosti BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Njemačke u BiH na osnovu Evropskog putnog lista za povratak, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na prijedlog Pravobranilaštva BiH, ministri bi trebalo da se izjasne o informaciji o podnesenom zahtjevu Hrvatske elektroprivrede za mirno rješenje spora protiv BiH u vezi sa investicijom Hrvatske elektroprivrede u izgradnju Rudnika i termoelektrane "Gacko".

Na predloženom dnevnom redu je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, te izvještaj sa pregovora za zaključivanje Dodatnog protokola šest Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini između strana CEFTA.

Tema za razmatranje najavljene sjednice biće i Nacrt memoranduma o razumijevanju između Vlade Ruske Federacije i Savjeta ministara u oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja.

Na dnevnom redu su i nacrti sporazuma o finansiranju i projektu između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija, grada Gradiška i KFV /Njemačka razvojna banka/ u iznosu od 10.266.845 evra - prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška - faza prva, sa osnovama za zaključivanje, i drugi od 3.800.000 evra - prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška, sa osnovama za zaključivanje.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti trebalo bi da bude razmatran i novi tekst Nacrta sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice.

Na dnevnom redu je i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o saradnji na realizaciji projekta auto-puta /brzi put Sarajevo-Beograd-Sarajevo, te informacija o aktivnostima koje se preduzimaju na projektu "Izgradnja auto-puta/brzog puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo".

Ministri bi trebalo da razmatraju i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova.

Na dnevnom redu je i informacija o trajnom rješavanju smještaja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kao i informacija Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH o propuštenim i nenaplaćenim prihodima po osnovu naknade koju plaćaju operatori aviona po prevezenom putniku i toni robe/tereta u odlasku sa aerodroma u BiH.

Sjednica će biti održana u zgradi zajedničkih institucija BiH sa početkom u 14.00 časova.