latinica  ћирилица
27/06/2019 |  09:59 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

NSRS o apsolviranim tačkama dnevnog reda

U Narodnoj skupštini republike Srpske razmotren je Nacrt zakona o trgovini. Ranije su poslanici razmotrili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

13.30 - Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnik reda završena je današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpkse Nedeljko Čubrilović za 02.juli najavio je sljedeću sjednicu.

13.30 - Poslanici o apsolviranim tačkama dnevnog reda

13.13 - U Narodnoj skupštini data je pauza od 20 minuta, nakon koje će se poslanici izjasniti o apsolviranim tačkama dnevnog reda.

13.00 - Nacrtom zakona o trgovini, koji je danas razmotrila NSRS, uređuje se i internet prodaja, čije učešće je sve veće u ukupnom maloprodajnom prometu.

Nacrtom zakonom uređuju se planiranje i razvoj trgovine, prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, kao i posebne tržišne institucije.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač istakla je da se zakonskim odredbama uređuju deklarisanje robe i način formiranja i isticanja cijene, trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta, podsticanje razvoja trgovine, upravni i inspekcijski nadzor i druga pitanja od značaja za obavljanje trgovine.

- Јedan od osnovnih razloga za donošenje ovog zakona jeste potreba da se na sveobuhvatan, potpun i precizan način uredi oblast trgovine - rekla je Kovačeva.

12.30 - Nacrtom zakona o ličnom imenu, koji je danas razmotren uređuje se način određivanja, korišćenja i promjene ličnog imena državljana Srpske i BiH.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić je, rekla da se kao jedna od najvažnijih novina u odnosu na važeći Zakon navodi to što se propisuje način rješavanja zahtjeva za promjenu ličnog imena lica koja su državljani Srpske i BiH, upisana su u matičnu knjigu rođenih u Srpskoj, a nemaju prebivalište na teritoriji Srpske.

- Osim navedenog, propisuje se način rješavanja zahtjeva za promjenu ličnog imena državljana Federacije BiH i BiH, a koja imaju prebivalište na teritoriji Srpske - precizira se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

Uz to, propisuje se i način određivanja ličnog imena usvojenika kod potpunog i nepotpunog usvojenja, što je, takođe, novina u odnosu na važeći Zakon koji je Narodna skupština usvojila 1993. godine, a u manjem obimu je mijenjan 2000. godine.

Takođe, razlozi za donošenje zakona, navodi se u obrazloženju, sadržani su u potrebi da se na odgovarajući način regulišu i preciziraju pitanja koja su zakonom o porodično-pravnim odnosima uređena na nedovoljno precizan način - određivanje ličnog imena usvojenom djetetu, način promjene prezimena bračnih supružnika prilikom zaključenja braka...

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je u skupštinskoj raspravi o tom aktu da je zakon dobar, te da treba omogućiti nacionalnim manjinama da imena pišu na svojim jezicima.

12.00 - Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano osnivanje resursno-stručnog centra kao organizacione jedinice u sastavu škole za djecu za smetnjama u razvoju.

- Resursno-stručni centar pružao bi stručnu podršku vaspitno-obrazovnim ustanovama u radu sa djecom i učenicima kojima je potrebna dodatna podrška u razvoju, na osnovu procjene stručne službe škole - rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je jedan od razloga izmjena ovog zakona usklađivanje sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske.

Trivićeva je navela da je zakonskim rješenjem propisano da se proslava maturske večeri za učenike završnog razreda organizuje u prostorijama škole, a ukoliko za to ne postoje uslovi može biti organizovana u dogovoru sa nadležnom jedinicom lokalne samouprave u ustanovama kulture ili sporta na području jedinice lokalne samouprave.

Poslanik SNSD-a Ranka Perić Romić kaže da je ovim zakonom predviđeno osnivanje privatnih škola, za šta, kako smatra, nema potrebe.

- Dio škola nam se gasi, a sada postoji i mogućnost osnivanja privatnih. Voljela bih da ovo bude dodatno pojašnjeno - rekla je Romićeva.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović rekla je da ima mnogo primjedaba na inkluzivnu nastavu.

- Sada imamo asistente u školama koji rade sa djecom sa posebnim potrebama. Neophodno je sprovesti stručnu raspravu o osnivanju resursno-stručnog centra kao organizacione jedinice u sastavu škole za djecu za smetnjama u razvoju - smatra Vidovićeva.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

-------------------------

Na dnevnom redu su i Nacrt zakona o ličnom imenu, Nacrtu zakona o trgovini i Nacrt zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

Poslanici će se danas izjasniti o apsolviranim tačkama dnevnog reda.

Skupština je prethodnik dana razmotrila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama.