latinica  ћирилица
27/06/2019 |  10:02 | Autor: SRNA

Ćeranić: OBA nastavlja sa nezakonitim aktivnostima

Nadležni organi u BiH već deceniju nisu kontrolisali Obavještajno-bezbjednosnu agenciju, koja je mnogo toga uradila protivzakonito i nastavlja da to čini jer nije sankcionisana, ukazuje dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić.
Predrag Ćeranić (foto:sveosrpskoj.com) -
Predrag Ćeranić (foto:sveosrpskoj.com)

Ćeranić je za Večernje novosti rekao da OBA uvijek ima istu matricu djelovanja, a to je da snimaju i prisluškuju određene ljude, sakupljaju dokumentaciju, dostavljaju svojim novinarima ili portalima koji te osobe diskredituju.

Penzionisani oficir Kontraobavještajne službe Ljuban Karan ukazao je da OBA već dugo ne funkcioniše kao obavještajna služba BiH, već kao bošnjačka agencija koja radi protiv srpskih interesa.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević izjavio je da je OBA po načinu djelovanja "politički Gestapo u BiH".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je ranije da OBA prisluškuje medije u BiH i regionu, navodeći da je 10. aprila pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 u OBA otvoren nalog za obradu medija.

Prema Dodikovim riječima, u dokumentu je navedeno da se vodi obrada Dnevnog avaza, RTRS-a, Dnevnog lista, Nacionala, Večernjih novosti, Večernjeg lista, Kurira i Informera, te portala Poskok i Dnevno.