X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/06/2019 |  10:32 ⇒ 10:40 | Izvor: SRNA

Na Alpima iznad 30 stepeni

U Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj oboreni su rekordi u visini temperature vazduha, što se očekuje i u narednim danima.
Јulijske alpe - Foto: Novosti.rs
Јulijske alpeFoto: Novosti.rs

Metorolozi predviđaju da će danas u pojedinim državama, uključujući Francusku i Švajcarsku, temperatura vazduha biti iznad 40 Celzijusovih stepeni.

Vreli talas u Evropi izazvao je vazduh sa sjevera Afrike.

U skoro cijeloj Francuskoj objavljeno je narandžasto upozorenje za visoku temperaturu.

Španske vlasti upozorile su na značajan rizik od šumskih požara u pojedinim dijelovima te zemlje.

U mjestu Kohen, u njemačkoj pokrajini Brandenburg, juče je izmjerena temperatura od 38,6 stepeni Celzijusovih, što je novi rekord u toj zemlji za jun.

U Radžinu u Poljskoj zabilježena je rekordna temperatura vazduha od 38,2 stepena, a u Doksani u Češkoj bilo je 38,9 Celzijusovih stepeni.

U dijelovima Francuske i Švajcarske, takođe, je oboren rekord u visini temperature. Čak je i na Alpima temperatura na nekim mjestima prelazila 30 Celzijusovih stepeni.

U Francuskoj škole će, zbog vrućine, biti zatvorene danas i sutra, a u nekoliko gradova, uključujući Pariz i Lion zabranjen je saobraćaj radi ograničenja zagađenja.

Francuska Meteorološka služba saopštila je da je intenzitet vrućine bez presedana od 1947. godine kada su počela mjerenja.

U Španiji je za danas i sutra najavljena rekordna temperatura viša od 39 stepeni Celzijusovih u regionima Saragosa i Navara.

Najviša temperatura očekuje se u petak, 28. juna, i to u 33 od 50 španskih provincija, a u Đironi bi živa u termometru mogla dostići i 44 Celzijusova stepena.