X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/06/2019 |  10:40 | Izvor: SRNA

Boro Milojica osuđen na osam godina, Želislav Rivić oslobođen

Sud BiH osudio je Boru Milojicu na osam godina zatvora za krivično djelo zločin protiv čovječnosti na području Prijedora 1992. godine, dok je Želislav Rivić oslobođen optužbi.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

Milojica je kao pripadnik Šestog ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske proglašen krivim po dvije tačke optužnice za ubistvo bošnjačkih civila u julu 1992. godine u Hambarinama.

Milojica i Rivić oslobođeni su po četiri tačke optužnice da su kao pripadnici Ljubijskog bataljona počinili ubistva civila romske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u julu 1992.

Milojica je oslobođen optužbe da je sa preminulim Perom Đurićem ubio devet romskih civila koji su bili dovedeni da kopaju grobnicu za bošnjačke civile, prenosi Birn.

Sudija Davorin Јukić rekao je da je o ovom događaju svjedočio samo svjedok S-3, ali Vijeće nije prihvatilo njegov iskaz kao potpuno uvjerljiv i logičan. Јukić je napomenuo je da je Milojica u svom svjedočenju označio ovog svjedoka kao učesnika u ubistvima.

Milojica je oslobođen i optužbe za ubistvo Mehmeda Mulalića, jer nije bilo očevidaca koji bi to potvrdili. Јukić je rekao da su svjedoci vidjeli da Milojica odlazi u šumu sa Mulalićem koji je čuvao ovce i da se vraća sa stokom, ali da niko nije vidio ubistvo.

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije izvelo dokaze o statusu žrtava i njihovom identitetu, pa su Milojica i Rivić oslobođeni optužbi za ubistvo pet civila na punktu u Hambarinama. Milojica je iz istog razloga oslobođen za ubistvo još jednog civila na punktu.

Oni su oslobođeni optužbi i za ubistvo hrvatskog civila Dragana Begića, jer su svjedoci iznijeli samo posredna saznanja.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.