latinica  ћирилица
27/06/2019 |  11:29 | Autor: SRNA

U Srbiji za 24 časa stradala četiri radnika na gradilištima

U Srbiji su za 24 časa stradala četiri radnika na gradilištima, a nadležni su upozorili da poslodavci moraju da primjenjuju preventivne mjere, objavila je danas Radio-televizija Srbije.

Analiza smrtnih povreda na radu u 2018. godini u Srbiji pokazala je da je svih 15 smrtnih povreda u građevinarstvu bilo od pada sa visine.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbjednost i zdravlje na radu Srbije Marina Furtula istakla je da skele, posebno na gradilištima, moraju biti pravilno montirane i atestirane.

- Zaposleni moraju da budu osposobljeni za bezbjedan i zdrav rad i moraju da im budu izdata sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu - navela je Furtula.

Prema njenim riječima, osim obaveza poslodavaca, i zaposleni su dužni da pravilno koriste opremu koja im je izdata.

- Apel i poslodavcima i zaposlenima - pridržavajte se preventivnih mjera bezbjednosti i zdravlja na radu - poručila je Furtula.

Kada je temperatura vazduha iznad 36 stepeni Celzijusovih, poslodavci su dužni da obezbijede češće pauze, prostoriju gdje radnici mogu da se rashlade, dovoljne količine vode i bezalkoholnog pića.

Meteorolozi su najavili da će vreli talas iz Sahare, koji je već zahvatio veći dio Evrope, početkom naredne sedmice stići i do Srbije, gdje se u većini mjesta očekuje temperatura vazduha od oko 35 stepeni Celzijusovih.