latinica  ћирилица
27/06/2019 |  13:18 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Vartolomej pisao Đukanoviću: Priznajemo samo Amfilohija i SPC

Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija iz svepravoslavno priznate Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, te napominje da crnogorska crkva nikad nije bila autokefalna.
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com) -
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com)

- Takozvana pravoslavna crkva crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada Pravoslavnoj crkvi. Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije - navodi se u pismu vaseljenskog patrijarha Vartolomeja koje je upućeno predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Iz Vaseljenske patrijaršije izražavaju čuđenje zbog saznanja da je Đukanović podržao stvaranje crnogorske pravoslavne crkve i da je crnogorska Vlada usvojila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkava izgrađenih prije 1918. godine, kao i druge crkvene imovine. 

- Ovo bi značilo da Vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom sveštenoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Srpske pravoslavne crkve - navodi se u pismu.

Vaseljenski patrijarh je izrazio uvjerenje da će Đukanović razumjeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom Dedeića, te da će se distancirati od njega, radi dobra i jedinstva naroda u Crnoj Gori.

Iz Vaseljenske patrijaršije podsjećaju da su o ovom pisali Đukanoviću i 2000. godine. 

- Šaljemo Vam ovo pismo jer ne želimo da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolacije i odsječenosti od tijela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom na to da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu - navodi se u pismu.

Vaseljenski patrijarh ističe da ovo pismo ne predstavlja miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore već želju majke Crkve konstantinopoljske da pomogne tamošnjem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima.