latinica  ћирилица
27/06/2019 |  15:24 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Za zapošljavanje 7.000 lica 30 miliona KM; Vanredno povećanje julske penzije

Za nova radna mjesta izmjenom Akcionog plana za zapošljavanje oko 7.000 lica u 2019, Vlada Srpske je obezbijedila umjesto 16 miliona, rekordnih 30 miliona maraka.

Najavljeno je i vanredno povećanje julske penzije za dva odsto.

Umjesto planiranih 195, biće zaposleno čak 648 djece poginulih boraca, RVI i boraca Vojske Republike Srpske. Obezbijeđena su sredstva za 770 pripravnika, a izmjenama je omogućeno da budu obuhvaćena sva preduzeća koja su se javila za korišćenje ovih sredstava i koja ispunjavaju uslove.

- Izmjenom su obuhvaćene i ostale ciljne grupe, odnosno lica starija od 40 godina, žene žrtve ratne torture, žene žrtve nasilja i štićenici domova koji su završili školovanje - rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srspke.

Prihvaćena je donacija Srbije od milion maraka za program "startap" koji se realizuje sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srspke a koja je šansa mladima do 35. godine koji žele da pokrenu svoj biznis. Zavod je izdvojio 7,29 miliona za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja. Od kreditnih sredstava Svjetske banke obezbijeđeno je skoro 5 miliona maraka.

- To je u sklopu demografske politike koju vodimo. Ovo je jedna od mjera koja će omogućiti da zadržimo mlade stručnjake. Po onome što će biti uloženo i kroz startap program može se očekivati da će biti zaposleno još oko 100 lica. U ovaj broj ne ulaze ni lica za koja će biti izvršen povrat poreza i doprinosa - pojasnio je Milunović.

Prvi put ove godine naloženo je Zavodu da stupi u kontakt sa svim demobilisanim borcima koji se nalaze na birou, da im predoče Akcioni plan i vide da li postoji mogućnost da se jave na javni poziv i obezbijede sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje. Nakon objave u Službenom glasniku, već narednih dana mogli bi se potpisati ugovori. Milunović kaže da će insistirati da to bude završeno do 15. jula kako bi sredstva što prije bila operativna.