latinica  ћирилица
27/06/2019 |  16:08 | Autor: TANЈUG

Tramp stigao u Osaku na samit G20 (VIDEO)

Američki predsjednik Donald Tramp započeo je boravak u Osaki, gdje će u naredna dva dana biti održan samit G20, prisnom večerom sa premijerom Australije Skotom Morisonom.
Susret Trampa i Morisona na samitu G20 u Osaki (Foto: (Susan Walsh/Associated Press) -
Susret Trampa i Morisona na samitu G20 u Osaki (Foto: (Susan Walsh/Associated Press)

Lideri su razmijenili pohvale, a Tramp je rekao da bi volio da posjeti Australiju kasnije ove godine, kad se bude održavao prestižni turnir u golfu Kup predsjednika.

Na pitanje da li je njegova politika "Amerika na prvom mjestu" zategla tradicionalne saveze, Tramp je insistirao da dva naroda "veoma blisko sarađuju" po pitanjima trgovine.

- Mogu vrlo lako da kažem da smo bili veoma dobri prema našim saveznicima, radimo sa njima, a čak im pomažemo i vojnim snagama, iako sam naslijedio ogromne trgovinske deficite sa saveznicima. Dakle, mi brinemo o sebi i to činimo pozitivnije nego ikada ranije, ali brinemo i o saveznicima - istakao je Tramp.

Američki predsjednik učestvovaće u Osaki na samitu G20, na kojem će dominirati zabrinutost oko trgovine, sukoba i nafte.

Pažnja će biti posebno usmjerena na Trampov susret sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, u trenutku kada se između dvije zemlje vodi trgovinski rat.

Kako je najavljeno, Tramp će se na marginama samita sastati i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a imaće susrete i sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i saudijskim prestolonasljednikom Mohamed bin Salmanom.