latinica  ћирилица
27/06/2019 |  16:35 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Advokati iz Srpske podržali kolege u Brčko Distriktu

Advokati iz Brčkog, koji već drugi mjesec ne zastupaju predmete pred sudovima Distrikta, zbog fiskalizacije ove djelatnosti, organizovali su protest pred Osnovnim sudom Distrikta Brčko.

Brčanske adovkate, podržale su i kolege iz Republike Srpske i regionalne advokatske komore Tuzlanskog kantona. Problem je tvrde u očuvanju nezavisnosti djelatnosti od neposrednih uticaja, a ne plaćanje poreza.

Ni jedna od 34 advokatske kancelarije u Brčko, već dva mjeseca ne zastupa predmete pred sudovima i organima uprave Distrikta Brčko. Predmeti za koje je propisana obavezna odbrana odgađaju se do daljnjeg.

- Obustava rada traje već neko duže vrijeme, pa je tako i broj ročišta srazmjerno povećan, u odnosu na informaciju, koju smo dali početkom štrajka, tako da je trenutan broj od početka do dana danšnjeg 408 odloženih ročišta po svim referatima - rekao je Dejan Đurović, portparol Pravosudne komisije distrikta Brčko.

Brčanski advokati koji su članovi etnietskih advokatskih komora, kažu da žele isti satus kao i njihove kolege u Republici Srpskoj i FBiH.

- Mi smatramo da je naš zahtjev osnovan. Da nas treba izuzeti iz fiskalizacije. I da u prilog ovim našim tvrdnjama, odnosno zahtjevima imamo evropske i svjetske standarde, imamo evropsku konvenciju, imamo preporuku Savjeta Evrope, imamo osnovne principe Ujedinjenih nacija - napomenuo je Mirko Simić, advokat.

Skupovi podrške brčanskim advokatima, organizovani su i pred sudovima u Republici Srpskoj i Tuzalnskom kantonu, jer zakon o advokaturi poznaje samo dva subjekta u mogućoj zabrani rada advokata, a to su Adovkatske komore i Sudovi.

- Na ovaj način se uvodi i treći organ uprave, koji može suprotno odredbama zakona o advokaturi da vrši brisanje, da donosi rješenje o privremenoj zabrani rada advokaturi, što je apsolutno ne dopustivo. Јer u tom slučaju svi klijenti advokata ostaju bez zaštite pred sudovima, izabranog advokata - istakao je Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske.

Vlada distirkta donijela je Zaključak, koji treba da definiše rješenje problema direktne fiskalizacije u pojedinim oblastima, a time i u advokaturi.

Bračsnki advokati, kako najvuljuju sačekaće rješnje Direkcije za finansije po nalogu Vlade distirkta i dok ono ne bude na snazi, ostaju u istom statsu, neće zastupati poredmete pred sudovima distirkta.