latinica  ћирилица
27/06/2019 |  17:03 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Pendeš: Pripadnici OS BiH se ne mogu slati na granicu

Marina Pendeš, ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, rekla je da se pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne mogu slati na granicu, budući da oni u skladu s zakonskim odredbama ne brane granicu zemlje - a tamo se mogu slati jedino ako dođe do izmjene zakona.
Marina Pendeš - Foto: SRNA
Marina PendešFoto: SRNA

Ona je za N1 potvrdila da do sada nije stigao zahtjev, a samim tim niti postoji odluka za slanje pripadnika OS BiH na granicu zbog migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.

- Ministar bezbjednosti je dobio zadatak da pripremi informaciju koja bi se raspravljala na Savjetu ministara, gdje bi se na bazi, to sam ja predložila, te informacije tražilo od Ministarstva odbrane da pripremi informaciju i prijedlog odluke prema Predsjedništvu. S obzirom da do toga nije došlo - nema nikakve odluke - rekla je Pendeš.

Na pitanje da li postoji zakonsko utemeljenje da se pripadnici OS BiH šalju na granicu, Pendeševa je naglasila da pripadnik OS BiH u skladu sa zakonom ne brani granicu zemlje. Јedino se, dodaje, može slati ako dođe do izmjene zakona.

Ona inače boravi u Briselu, a za N1 je navela povod boravka kao i s kim se sve sastala.

- Danas je bio sastanak zemalja članica NATO-a i zemalja partnera koje učestvuju u misiji u Afganistanu, gdje sam ja kao ministarka odbrane iznijela našu potvrdu opredijeljenosti nastavka daljnjeg djelovanja u mirovnoj misiji u Afganistanu, kao i povećanje broja pripadnika Oružanih snaga BiH koji će u devetom mjesecu otići sa ostatkom naših pripadnika u Afganistan - rekla.

Na pitanje da li su se interesovali za NATO put BiH, Pendeševa je istakla da to nije bila tema sastanka, s obzirom, kako je rekla, da se u Afganistanu očekuju izbori. Fokus je, kaže, stavljen na mirovne pregovore u Afganistanu.

Pendeševa je rekla da će u misiji u Afganistanu učestvovati pješadija, policija i tim za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava koji će uskoro otići.

Na pitanje da li ima novosti oko MAP-a i ANP-a, ona je odgovorila da je ANP plan aktivnosti koji na sebe preuzima država i sve njene institucije u cilju preuzimanja aktivnosti na reformskim procesima.

- Naravno da u tome učestvuje ne samo Ministarstvo odbrane nego država u cjelini. Јa sam uvjerena da ćemo naći način, kroz adekvatan program prikazati i nastaviti aktivniju i jaču saradnju sa NATO savezom - zaključila je ministarka odbrane BiH.

Izvor: N1