latinica  ћирилица
27/06/2019 |  18:32 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Donja Gradina: "Noćni vukovi" položili vijence jasenovačkim žrtvama

Članovi Moto-kluba "Noćni vukovi" iz Republike Srpske, Rusije, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Slovačke, Češke, Njemačke i Australije položili su danas vijence na grobnom polju "Topole" svim nevino stradalim žrtvama logora Јasenovac i Donja Gradina.
Kozarska Dubica: Noćni vukovii - Foto: SRNA
Kozarska Dubica: Noćni vukoviiFoto: SRNA


"Noćni vukovi" su u okviru trodnevne ture pod nazivom "Vidovdan 2019 - putevima Srpske" posjetili Spomen-područje Donja Gradina u Kozarskoj Dubici, gdje su prisustvovali istorijskom času i pogledali dokumentarni film "Gradina" autora Sime Brdara.

- Došli smo da pokažemo bratstvo i zajedno obilježimo Vidovdan, slavu Vojske Republike Srpske, a danas smo iskoristili vožnju da posjetimo Spomen-područje Donja Gradina, da našoj braći pokažemo stradanja koja su se dešavala u Drugom svjetskom ratu našem narodu - rekao je potpredsjednik Moto-kluba "Noćni vukovi" Republike Srpske Goran Tadić.

On je ocijenio da je teško razumjeti ta stradanja, te da mnogi nikada nisu čuli za takve strašne zločine koji su se desili u Јasenovcu i Donjoj Gradini.

Tadić je dodao da se tradicionalnom turom pod nazivom "Vidovdan 2019 - putevima Srpske" na najbolji način promoviše Republika Srpska, njeni potencijali i prirodne ljepote.

On je precizirao da će članovi Moto-kluba "Noćni vukovi" u 20.00 časova prisustvovati molebanu za Kosovo i Metohiju u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Knežici, a zatim i koncertu Ansambla "Aleksandar Nevski".

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je da je posjeta "Noćnih vukova", kao i sve ostale posjete, značajna u smislu širenja istine o stradanju Srba, Јevreja i Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata, odnosno za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Članovi Moto-kluba "Noćni vukovi" će, sutra na Vidovdan, u Banjaluci u 9.00 časova položiti vijence na spomenik 12 banjalučkih beba, nakon čega će razgovarati sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem.

Polazak iz Banjaluke planiran je za 10.00 časova, a 12.00 časova u manastiru Osovica kod Srpca "Noćni vukovi" će prisustvovati krsnoj slavi Vojske Republike Srpske.