latinica  ћирилица
27/06/2019 |  19:21 ⇒ 28/06/2019 | 08:50 | Autor: RTRS

NSRS o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je set Zakona čiji je predlagač MUP – o bezbjednosti kritičnih infrastruktura, javnom redu i miru i oružju i municiji.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kao i amandmani Vlade kojima se iz zakona brišu članovi koji se odnose na formiranje Rezervnog sastava policije. Podršku poslanika dobio je i paket ekonomskih zakona. U nacrtu je usvojen zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Osnovni razlog za izmjene i dopune Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju je usklađivanje sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske, kojom je neustavnom proglašena odredba da ministarstvo može dati saglasnost za angažovanje asistenta u nastavi za djecu sa poteškoćama u razvoju, ako postoje obezbjeđena finansijska sredstva za njegov rad. I dok je sud mišljenja da je takva formulacija suprotna ustavnim odredbama da svako ima pravo na školovanje pod jednakim uslovima i da je osnovno školovanje obavezno i besplatno, u resornom ministratsvu kažu da to nikada nije ni bilo ugroženo.

- Resursno-stručni centar pružao bi stručnu podršku vaspitno-obrazovnim ustanovama u radu sa djecom i učenicima kojima je potrebna dodatna podrška u razvoju, na osnovu procjene stručne službe škole - rekla je Trivićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući zakonsko rješenje.

Upravo su dosadašnjem načinu odvijanja inkluzivne nastave poslanici posvetili veliku pažnju. Nekoliko njih je ukazalo da postoje velike primjedbe na praksu uključivanja djece sa poteškoćama u razvoju u redovnu nastavu.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Gordana Vidović rekla je da ima mnogo primjedaba na inkluzivnu nastavu.

- Sada imamo asistente u školama koji rade sa djecom sa posebnim potrebama. Neophodno je sprovesti stručnu raspravu o osnivanju resursno-stručnog centra kao organizacione jedinice u sastavu škole za djecu za smetnjama u razvoju - smatra Vidovićeva.

Izmjenama i dopunama Zakona propisano je i osnivanje resursno-stručnog centra kao organizacione jedinice u sastavu škole za djecu za poteškoćama u razvoju, koji bi pružao stručnu podršku vaspitno-obrazovnim ustanovama u radu sa djecom i učenicima kojima je potrebna dodatna podrška.

Poslanici su pozdravili odredbe po kojima će proslave male mature ubuduće biti organizovane u školskim, a ne ugostiteljskim objektima, ali većina je bila skeptična u vezi mogućnosti otvaranja i privatnih osnovnih škola.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ranka Perić Romić kaže da je ovim zakonom predviđeno osnivanje privatnih škola, za šta, kako smatra, nema potrebe.

- Dio škola nam se gasi, a sada postoji i mogućnost osnivanja privatnih. Voljela bih da ovo bude dodatno pojašnjeno -  rekla je Romićeva.

A zbog sve manjeg broja učenika, ublažen je stav da škola prestaje da radi kao samostalni pravi subjekt ako ima manje od 14 odjeljenja. Zakonskim izmjenama definisano je i da škole obustavljaju rad u slučaju vanrednih situacija, uvedena je djelimična digitalizacija administracije i propisane određene procedure u vezi polaganja stručnih ispita i imenovanja direktora. Osim ovog, poslanici su razmatrali i, u danu za glasanje usvojili, i nacrte zakona o ličnom imenu i trgovini.