X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/06/2019 |  20:19 ⇒ 20:29 | Izvor: SRNA

Nagrada Vidovdanskih susreta Radi Јanjušić iz Doboja

Pjesnik Rada Јanjušić iz Doboja sa pjesmom "Krstić u porubu" dobitnik je nagrade ovogodišnjih Vidovdanskih pjesničkih susreta "Svome rodu od Kosova do danas", održanih večeras u porti Spomen-hrama na Vučijaku.
Prnjavor - Vidovdanski pjesnički susret "Svome rodu od Kosova do danas" - Foto: SRNA
Prnjavor - Vidovdanski pjesnički susret "Svome rodu od Kosova do danas"Foto: SRNA

Јanjušićeva je rekla Srni da je pjesma autobiografska.

- Izbjegla sam iz Zenice 1993. godine i u pjesmi sam opisala taj osjećaj kada ostavljate sve što imate, izlazite iz svog doma, sa jednim djetetom pored sebe i drugim u stomaku idete u neizvjesnost - istakla je ona.

Organizator ovog susreta je Srpski književni klub "Talasi" iz Prnjavora, a predsjednik ovog kluba Goran Vuković rekao je da je na ovogodišnji konkurs stiglo 56 radova iz svih dijelova srpskog govornog područja i gdje se piše ćirilica.

- Prijavili su se autori iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Hrvatske, ali i dijaspore. Autori se rado odazivaju na konkurs, jer se svi radovi objavljuju u zajedničkom zborniku, odnosno pored već afirmisanih književnih imena zastupljeni su i oni kojima je lijepa pisana riječ, otadžbina, rodoljublje, patriotizam u srcu - pojasnio je Vuković.

On je rekao da su na pjesničke susrete na Vučijak po prvi put došli gosti iz Sombora, Zvornika i Sremske Mitrovice, a nisu izostali ni pjesnici iz Modriče, Doboja, Prijedora, Dervente, Banjaluke.

Vuković napominje da nije rijedak slučaj da u Prnjavor zbog Vidovdanskih susreta dolaze i pjesnici rođeni u ovoj opštini, a koji sada žive i rade u inostranstvu.

- Prije nekoliko godina imali smo kao prvonagrađenu Zorku Čardašević koja je član srpskog udruženja u Frankfurtu. Naši ljudi su i u tim udaljenim krajevima ostali privrženi mjestu odakle potiču i na najbolji način pokazuju istinitost narodne izreke da krv nije voda - rekao je Vuković.

Vidovdanskim pjesničkim susretima prethodilo je polaganje vijenaca u Spomen- hramu na Vučijaku gdje su uklesana imena 626 boraca proteklog rata, kod spomenika za 28 poginulih boraca iz mjesne zajednice Kremna i Spomen-sobi jedinice "Vukovi s Vučijaka".

Prvi susreti "Svome rodu od Kosova do danas" održani su 1999. godine. Srpski književni klub "Talasi" trenutno ima tridesetak aktivnih članova.