latinica  ћирилица
27/06/2019 |  21:43 ⇒ 28/06/2019 | 08:50 | Autor: RTRS

Banjaluka.net: Propao skup opozicije, glavni cilj izbori u Banjaluci

Danima najavljivani skup opozicije u parku "Mladen Stojanović", sudeći po večeras viđenom, definitivno je propao, nakon što se u parku pojavilo svega nekoliko stotina opozicionih pristalica, javlja portal Banjaluka.net.
Park Mladen Stojanović (Foto:banjaluka.net) -
Park Mladen Stojanović (Foto:banjaluka.net)

Pred malobrojnim pristalicama govorili su organizatori protesta, sa poslanikom PDP-a Draškom Stanivukovićem na čelu, zahtijevajući da im se omogući da naredni protest organizuju na Trgu Krajine.

Koliko se moglo vidjeti na licu mjesta, skup su podržali opozicioni lideri Branislav Borenović i Vukota Govedarica, ali, bez obzira na to, izostala je masovnija i organizovana podrška, kako se to uobičavalo na proteklim skupovima.

– Ovo je naš početak borbe... Ne smiju da nas batinaju, ne smiju da nas legitimišu i već sutra ću biti u parku, pored Petra Kočića i neka me legitimišu... U ponedjeljak treba da nam odobre trg, ako zabrane u četvrtak smo ponovo ovdje u parku – rekao je Stanivuković.

Banjaluka.net piše da su iz govora Јelene Trivić i Draška Stanivukovića poslane vrlo jasne poruke da glavni cilj večerašnjeg skupa nije protest zbog zabrane okupljanja na Trgu Krajine, kako se to formalno prikazuje, nego da je pravi cilj priprema za iduće lokalne izbore u Banjaluci.

S tim ciljem, izbrana je strategija da se prave stalni performansi i da se taj način pokuša podići poljuljani rejting. Glavna meta, kako se moglo vidjeti iz govora, bio je gradonačelnik Igor Radojičić, čiju fotelju želi Stanivuković.

Upravo zbog toga, Stanivuković je prozivao Radojičića, iako je i političkom laiku jasno da gradonačelnik, ko god on bio, niti je policajac niti tužilac pa da rješava nerazjašnjena ubistva iz proteklih godina, na koje se pozivao Stanivuković – smatraju analitičari.

Oni takođe predviđaju, da će Stanivuković u danima pred nama, ne birajući načina, pokušavati da privuče medijsku pažnju i prigrabi prostor u medijima predstavljajući se kao "žrtva totalitarnog režima".

– Upravo s tim ciljem, najavljeni su novi performansi, a cilj je da se isprovocira situacija u kojoj bi policija morala da reaguje i da se Stanivuković ponovo prikaže žrtvom – smatraju naši sagovornici.

Ovaj skup dolazi u vrijeme dok Stanivukoviću dramatično pada rejting, koji je, po opštem mišljenju, bio na vrhuncu tokom prošlogodišnjih protesta zbog nerazjašnjene smrti banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

Međutim, prije nekoliko dana, Suzana Dragičević, majka stradalog mladića, i javno se odrekla Stanivukviića i drugih opozicionih prvaka, vođena time što su ipak ušli u Narodnu skupštnu bez obzira na javno izrečeno obećanje na Trgu Krajine da to neće učiniti sve dok ne razrješi smrt Davida Dragičevića.

Izvor: banjaluka.net