latinica  ћирилица
28/06/2019 |  07:55 ⇒ 09:22 | Autor: RTRS

Zvaničnici: Na Vidovdan se sa ponosom prisjećamo herojskog puta VRS

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku povodom krsne slave Vojske Republike Srpske, istakavši da se na Vidovdan, datum koji je kroz istoriju za srpski narod bio izuzetno značajan, sa ponosom prisjećamo herojskog puta Vojske Srpske kojim je prošla da bi sačuvala narod i odbranila vjekovna ognjišta.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

- Svi mi koji danas živimo u miru i slobodi sa posebnim poštovanjem i zahvalnošću moramo čuvati uspomenu na pripadnike Vojske Republike Srpske čiji su životi utkani u temelje Srpske i njegovati sjećanje na njihovu žrtvu, koja nas trajno obavezuje da čuvamo, branimo i gradimo Republiku - navela je Cvijanovićeva u čestitki komandatu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadiru Milanu Radojčiću, te oficirima, podoficirima i vojnicima ovog puka, kao i svim nekadašnjim pripadnicima Vojske Srpske.

Irazila je uvjerenje da će pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i u budućnosti, posvećeni miru i jačanju stabilnosti, sa ponosom i poštovanjem, nastaviti da baštine svijetlu tradiciju Vojske Republike Srpske i profesionalno odgovaraju na sve izazove.

- U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam iskrene čestitke povodom krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, sa željom da svaki naredni Vidovdan proslavljamo u još boljoj i snažnijoj Republici Srpskoj - istakla je Cvijanovićeva.

Čestitku Trećem pješadijskom /Republika Srpska/ puku Oružanih snaga BiH i svim bivšim borcima Vojske Republike Srpske, uputio je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

- Baštineći tradiciju Vojske Republike Srpske, koja je najzaslužnija za odbranu slobode srpskog naroda i stvaranje i očuvanje Republike Srpske, u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka ostali su na putu mira i slobode, ponosno čuvajući uspomenu na hrabru Vojsku Republike Srpske i profesionalno obavljajući vojničke zadatke u interesu mira i stabilnosti cijele zemlje - naveo je Čubrilović.

On je poželio da krsnu slavu proslave dostojanstveno, uz izraze dubokog poštovanja i sjećanja na sve poginule borce Vojske Republike Srpske i odavanje priznanja svim ratnim vojnim invalidima koji su se herojski borili za slobodu Republike Srpske i srpskog naroda.

Krsnu slavu Vojske Republike Srpske čestitao je i premijer Republike Srpske Radovan Višković , uz poruku da je Vidovdan dan koji je duboko utkan u biće srpskog naroda i vojnika i od posebnog značaja za Vojsku Republike Srpske.

Višković je naglasio da je Vojska Republike Srpske dala nemjerljiv doprinos u stvaranju i očuvanju teritorije, posebno stanovništva Srpske.

- Srpski vojnici su tokom svih prethodnih vijekova uvijek branili svoja ognjišta i svoj narod, nikad osvajački nastrojeni a uvijek za mir i slobodu. Na ovaj dan odajemo posebno počast i izražavamo svoje duboko poštovanje i zahvalnost prema svim vojnicima Vojske Republike Srpske koji su utkali svoje živote u temelje Republike Srpske - istakao je Višković u čestitki.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, oficirima, podoficirima i vojnicima Vidovdan.

Dodik je naglasio da je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk, koji je nastavio da baštini tekovine Vojske Republike Srpske, garant opstanka Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima.

On je istakao da su srpska vojska i srpski narod po tradiciji slobodarski, uvijek na strani pravde, mira i slobode.

- Vojska Republike Srpske osnovana je da bi se zaštitio srpski narod i najčasnije je uticala na stvaranje i očuvanje Republike Srpske. Na ovaj dan posebno treba da se prisjetimo vojnog puta Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kroz šta je sve prošla da bi odbranila teritoriju Republike Srpske - poručio je Dodik u čestitki.

Dodik je istakao da odavanjem počasti poginulim borcima Vojske Republike Srpske, svi mi koji danas živimo u miru i slobodi, s dubokim poštovanjem i vječnom zahvalnošću treba da njegujemo sjećanje na njihovu žrtvu koja nas trajno obavezuje da čuvamo i branimo našu Republiku i ostavimo u nasljeđe budućim generacijama.

- Uz duboko uvjerenje da ćemo i u budućnosti nastavitii da njegujemo tradiciju, želim vam srećnu krsnu slavu, da je proslavite svečano i dostojanstveno. Takođe, želim vam mnogo uspjeha u daljem radu i ličnu i porodičnu sreću - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.