latinica  ћирилица
28/06/2019 |  12:26 ⇒ 16:15 | Autor: RTRS

Kraljevo: Sastanak Srba iz regiona; Otvoren aerodrom (FOTO/VIDEO)

U Kraljevu je u toku sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima Srba iz regiona.
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik - Foto: RTRS
Aleksandar Vučić i Milorad DodikFoto: RTRS

Sastanku u Kraljevu prisustvuje i predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, te srpski predstavnici iz Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Foto: RTRS

Dodik je prije sastanka rekao za RTRS da položaj Srba u regionu nije stabilan, te da Republika Srpska ima institucionalne mogućnosti da zaštiti i odbrani Srbe i uvijek pronađe modus za očuvanje mira.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je veoma bitno da su se svi Srbi iz regiona odazvali pozivu na sastanak predsjednika Srbije i da je to izraz srpske sabornosti.

Prethodno je u Lađevcima kod Kraljeva, u prisustvu predsjednika Srbije, srpskog člana Predsjedništva BiH i premijerke Srbije Ane Brnabić otvoren mješoviti civilno-vojni aerodrom Morava.

Milorad Dodik i Ana Brnabić (foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Aerodrom Morava treći je međunarodni aerodrom u Srbiji, uz beogradski "Nikola Tesla" i niški "Konstanti Veliki", a prve linije se mogu očekivati u zimskom redu letenja.

Za prisutne na otvaranju priređen je i letački program, a na presvučenu pistu sletio je i prvi putnički avion.

Predsjednik Srbije rekao je okupljenima na otvaranju aerodroma da se Srbi nikada neće odreći svoga imena, ali da su se okrenuli budućnosti i napretku.

- Danas Vidovdan dočekujemo radeći i gradeći auto-puteve, fabrike, mostove, aerodrome... ali nikada se nećemo odreći našeg imena i prezimena. Moramo da idemo u korak sa svijetom, ali nećemo se odreći svoje slavne istorije - poručio je Vučić.

Otvaranje aerodroma, Kraljevo (foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Otvaranje ovog aerodroma, osim novih radnih mjesta, donosi i nove perspektive za privredu, privlačenje investicija i razvoj turizma.

U narednim godinama planirano je njegovo proširenje, a na značaju će dobiti i izgradnjom Moravskog koridora.

Otvaranje aerodroma, Kraljevo (foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Iz Aerodroma Srbije ranije je saopšteno da će u narednom periodu biti proširena postojeća pista ili izgrađena nova da bi bili zadovoljeni međunarodni standardi.

Međunarodni aerodrom u Prištini nalazi se pod jurisdikcijom organa vlasti samoproglašenog Kosova.