latinica  ћирилица
28/06/2019 |  13:14 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

Obilježena krsna slava Vojske Republike Srpske (FOTO)

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosom srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas, u manastiru Osovica, kod Srpca, obilježen je Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Liturgiji, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, prisustvovali su, između ostalih, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, kao i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Foto: RTRS

Predsjednica Srpske je rekla da je važno okupljanje na važne datume poput današnjeg i odavanje priznanja onima koji su svoj život dali za Republiku Srpsku, te da je obaveza svih nas da jačamo i razvijamo Srpsku.

- To je naš dug prema onima kojui su svoj život dali za Republiku Srpsku - istakla je Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

Ona je naglasila da su institucije Srpske opredijeljene za razvoj i jačanje Republike.

- Onako kako se sjećamo svih koji su Republiku Srpsku stvarali i odbranili, moramo znati da će naše najvažnije bitke biti u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i razvoja Srpske. Ovo je veliki praznik jer je mnogo važnih odluka i bitaka za srpski narod bilo na Vidovdan - dodala je Cvijanovićeva.

Episkop Sergije je rekao da je dužnost svih nas da se uvijek sjećamo onih koji su život dali za Republiku Srpsku.

Narodna skupština Srpske Republike BiH je 12. maja 1992. godine, radi zaštite srpskog naroda na prostorima BiH, donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo više od 210.000 boraca, a za odbranu Srpske život su dala njih 23.184.

Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, u saradnji sa Odborom Vlade za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obilježava 12. maj.

Čestitke povodom krsne slave Vojske Republike Srpske uputili su zvaničnici Republike Srpske.