latinica  ћирилица
01/07/2019 |  18:11 ⇒ 02/07/2019 | 07:58 | Autor: RTS

U sjevernoj Mitrovici kamioni s juga nude robu na prodaju (FOTO)

U naselje Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici stigla su dva kamiona sa robom iz južnog dijela grada.
Sjeverna Mitrovica (Foto:RTS/Andrija Ipić) -
Sjeverna Mitrovica (Foto:RTS/Andrija Ipić)

Nudi se na prodaju voda, ulje, brašno, sredstva za higijenu i ostale namirnice. Izvještaču RTS-a prodavci su rekli da u prvih pola sata niko ništa nije kupio. Kraj kamiona prisutna je "kosovska policija".

Sjeverna Mitrovica (Foto:I. Radulović)  
Kamioni su u Bošnjačku mahalu stigli poslije najave premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da će vlasti u Prištini u saradnji sa preduzećima da otvore "privremene maloprodajne objekte na sjeveru KiM".

Sjeverna Mitrovica (Foto:RTS/Andrija Ipić)

U znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, na sjeveru Kosova i Metohije zatvorene su sve prehrambene trgovine, radnje i kiosci s robom.

Građani su ovih dana pravili zalihe, a predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru Kosova i Metohije Radoš Petrović kaže da će ova mjera biti na snazi sve dok Priština ne ukine takse.

Petrović ističe da su upozoravali da ne mogu da posluju sa taksama i da je ovo iznuđeno stanje.

Iz Beograda poručuju da čine sve kako bi pomogli Srbima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ističe da je trenutno stanje posljedica svega što se dešavalo u prethodnih sedam mjeseci.

- Nevjerovatno je da dozvolite da u Evropi žive građani koji nemaju pravo da kupe namirnice samo zato što imaju etničku osnovu. To nije Evropa kojoj želim da pripadam i ja se ponovo nadam da će Evropa da reaguje. Vidjećemo šta ćemo dalje, ali ćemo u svakom trenutku biti spremni da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji - poručila je ona.

Danas je u Kosovskoj Mitrovici boravio ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević i razgovarao sa rukovodstvom izmještenog prištinskog Univerziteta. Prenio je da su pronašli neka rješenja da ublaže uticaj blokade dotoka srpske robe za potrebe studentskog centra.