latinica  ћирилица
03/07/2019 |  09:53 ⇒ 04/07/2019 | 08:02 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta

Narodna skupština Republike Srpske, u večernjem dijelu zasjedanja, razmotrila je Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2018. godinu. Dan u Parlamentu, obilježila je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, i o zdravstvenom osiguranju.

20.00 - Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je današnju sjednicu i nastavak zakazao za sutra u 10.00 časova.

Poslanici će sutra u okviru drugog nastavka pete redovne sjednice Narodne skupštine razmatrati izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2018. godinu.

Poslanici će razmatrati i izvještaj Fiskalnog savjeta Republike Srpske o sprovođenju Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj za 2018. godinu, kao i izvještaj o radu za prošlu godinu.

Poslanici bi sutra trebalo da se izjasne o apsolviranim tačkama dnevnog reda.

19.30 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je konsolidovani izvještaj o investiranju javnih sredstava za prošlu godinu, prema kome je ukupno investirano oko 7,5 miliona KM ovih sredstava.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je, obrazlažući ovaj izvještaj u parlamentu Srpske, rekla da prošle godine resorno ministarstvo nije imalo investiranih sredstva, ali da je Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske, koja je budžetski korisnik, investirala vlastitih 5,5 miliona KM.

- U toku 2018. godine opština Kotor Varoš vršila je investiranje javnih sredstava u iznosu od dva miliona KM, dok gradovi i fondovi u Srpskoj lani nisu investirali javna sredstva - rekla je Vidovićeva i podsjetila da su javna sredstva investirana u skladu sa Zakonom o investiranju javnih sredstava i pravilnikom o politici investiranja u 2018. godini.

Ona je dodala da ukupni ostvareni prihodi po osnovu investiranih javnih sredstava u 2018. godini iznose 75.000 KM.

- S obzirom na to da je u 2018. godini javna sredstva investirala jedna opština, a gradovi i fondovi nisu, od ukupno ostvarenih prihoda na njih se odnosi iznos od 767 KM, a na Ministarstvo finansija ili budžetskog korisnika Glavnu službu za reviziju javnog sektora 74.286 KM - precizirala je Vidovićeva.

Cilj investiranja raspoloživih novčanih sredstava jeste ostvarivanje dobiti, odnosno kapitalizacija javnih sredstava uz preuzimanje minimalnog nivoa rizika, navodi se u obrazloženju ovog izvještaja.

 

19.00 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za prošlu godinu u kojem se navodi da su budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu ostvareni u iznosu od 2,784 miliona KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je iz ovog izvještaja vidljivo da je budžet Srpske sve stabilniji i istakla da je budžet i u ovoj godini likvidan.

- To znači da isplaćujemo penzije, boračke dodatke i sva socijalna davanja. Isplaćujemo i podsticaje za poljoprivredu, te sve ostale obaveze. Očekujem da tako bude do kraja ove godine - rekla je Vidovićeva.

Budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u prošloj godini iskazani su u iznosu od 2,639 miliona KM, što je izvršenje od 100 odsto u odnosu na rebalansom budžeta planirani iznos.

18.45 - Budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u 2018. godini ostvareni su u iznosu od 2,784 miliona KM, što je ostvarenje od 100 odsto u odnosu na rebalansom budžeta planirani iznos, navodi se u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Srpske za prošlu godinu.

Ministarka finansija Zora Vidović istakla je da je su prihodi od direktnih poreza, koje Srpska prikuplja posredstvom vlastitih računa, ostvareni u iznosu od 1,268.8 miliona KM, što je 100 odsto u odnosu na plan za 2018. godinu.

- Indirektni porezi ostvareni su u ukupnom iznosu od 1,299. miliona KM što je 100 odsto u odnosu na plan za 2018. godinu. Neporeski prihodi ostvareni su u ukupnom iznosu od 208.7 miliona KM, što je 105 odsto u odnosu na plan za navedenu godinu  rekla je Vidovićeva obrazlažući ovaj dokument.

Ona je naglasila da su budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u 2018. godini iskazani u iznosu od 2,639 miliona KM što je izvršenje od 100 odsto u odnosu na rebalansom budžeta planirani iznos.

Ona je navela da su primici od zaduživanja u 2018. godini ostvareni u iznosu od 503.3 miliona KM.

- Ino-dug je redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 344.9 miliona KM. Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga, a iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 510.9 miliona KM - rekla je Vidovićeva.

18.00 - NS RS razmotrila je Nacrt strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godine u kojoj je akcenat na razvoju lokalnih volonterskih servisa i promociju i razvoj ove humane aktivnosti među srednjoškolcima.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović je rekla da je ovim dokumentom kao novi cilj definisano volontiranje u zajednici, odnosno unapređenje međugeneracijske solidarnosti putem volontiranja.

- Cilj je i doprinos volontiranja razvoju preduzetničkih vještina, te uključivanje privatnog sektora u podršku razvoju volontiranja kroz korporativno volontiranje - rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da je ove godine dogovoreno da Mreža volonterskih centara uz podršku resornog ministarstva pokrene inicijativu za definisanje naknada određenih fizičkim licima koje se angažuju kao volonteri.

Davidovićeva je istakla da je generalni cilj strategije pružanje podrške održivosti, unapređenju i razvoju volontiranja u Srpskoj, koji bi trebalo da bude ostvaren kroz prioritetne strateške ciljeve - unapređenje pravnog okvira, volonterska infrastruktura, razvoj volontiranja u formalnom i neformalnom obrazovanju, volontiranje u zajednici i promocija.

Volontiranje je aktivnost bazirana na principu dobrovoljnosti s ciljem opšte, zajedničke ili dobrobiti drugog lica, u korist drugih ili društva u cjelini, bez isplate novčane naknade ili potraživanja druge imovinske koristi.

U Republici Srpskoj je volontiranje, kao društveno koristan rad, prepoznato kao način izgradnje demokratskog društva, građanskog aktivizma i pozitivnih vrijednosti, te zasnovano na načelima solidarnosti, humanizma i altruizma.

Poslanik SNSD-a Denis Šulić je naglasio da su volonteri odigrali važnu ulogu kada je riječ o pomoći stanovništvu u velikim poplavama u Srpskoj 2014. godine.

On je istakao jako pozitivnu ulogu Volonterskog servisa Srpske u tim nedaćama.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović navela je da bi volonteri trebalo da budu oslobođeni plaćanja troškova, te da i na druge načine treba poboljšati njihov položaj u interesu cjelokupnog društva.

Poslanik SP Dalibor Stević pohvalio je donošenje ovog strateškog dokumenta, izrazivši nadu da će se njime još više unaprijediti volontiranje, posebno kod mladih. 

 17.40 - Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je danas da se Nacrtom strategije infrastrukture kvaliteta proizvoda i usluga u Srpskoj za period 2019-2023. godina utvrđuju prioriteti razvoja većeg broja nadležnih institucija u Srpskoj u skladu sa potrebama domaće privrede i tržišta.

- Donošenjem navedene strategije biće definisani ciljevi i naredni koraci za sveobuhvatan razvoj svih elemenata infrastrukture kvaliteta u Republici Srpskoj u narednih pet godina i, što je najvažnije, aktivnosti na preuzimanju pravne tekovine i pratećih principa EU iz oblasti poglavlja jedan EU i praćenje primjene, zbog čega ovaj dokument ima podnaslov: "Preuzimanje i primjena pravne tekovine EU u oblasti slobodnog kretanja robe - rekao je Klokić.

On je istakao da su Strategijom utvrđeni prioriteti razvoja većeg broja nadležnih institucija u Republici Srpskoj u skladu sa potrebama zaštite potrošača i aktuelnih trendova razvoja infastrukture kvaliteta u Evropi i svijetu.

- Usluge u Strategiji obuhvaćene su samo u kontekstu bezbjednosti proizvoda koji se isporučuje na tržište kao dio određene usluge i pružanja informacija u području tehničkih propisa i pravila o uslugama informacionog društva. Dostizanjem ciljeva utvrđenih ovim dokumentom, privreda Republike Srpske i privreda BiH biće u poziciji da postanu aktivan i konkurentan učesnik na regionalnom, evropskom i svjetskom tržištu - kaže Klokić.

Narodna skupština razmotrila je navedeni dokument.

17.05 - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je, nakon redovne pauze, razmatranjem Nacrta strategije infrastrukture kvaliteta proizvoda i usluga u Srpskoj za period 2019-2023. godine.

15.02 - Narodna skupština razmotrila je Nacrt strategije za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj od 2019. do 2023. godine čije će usvajanje, osim postojećeg zakonodavnog i institucionalnog okvira za suprotstavljanje ovoj vrsti kriminaliteta, znatno unaprijediti stanje u toj oblasti.

Predstavnik MUP-a Srpske Srđan Obradović rekao je da Vlada Srpske strateški i, u saradnju sa relevantnim subjektima na unutrašnjem i međunarodnom nivou, unapređuje vlastite kapacitete i potencijale za efikasnu borbu protiv sajber kriminaliteta.

- Cilj Strategije je da se ne dozvoli da Srpska postane pogodno mjesto za izvršioce krivičnih djela iz oblasti sajber kriminaliteta kao i postizanje proaktivne prevencije i efikasnog odgovora na izazov koji postavlja sajber kriminalitet - rekao je Obradović, obrazlažući u parlamentu ovaj nacrt strategije.

On je naveo da je ova strategija bitna za sve građane i da će Vlada nastojati da stvori sve neophodne političke i pravne pretpostavke za njenu uspješnu primjenu.

14.55 - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić naveo je da je Zakon o nusproizvodima životinjskog porijekla donesen 2013. godine i da su prilikom njegove primjene uočeni određeni nedostaci, te je bilo neophodno da se pristupi izmjeni i dopuni da bi oni bili otklonjeni, čime bi bila omogućena potpuna primjena zakona i efikasnije funkcionisanje u ovoj oblasti

14.50 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju čiji je cilj sadržan u potrebi razdvajanja ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica, odnosno da se pravo na zdravstveno osiguranje ne može vezati za status prijave na Zavod za zapošljavanje Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić je u završnoj riječi o ovom nacrtu zakona u Narodnoj skupštini rekao da će Srpska, usvajanjem ovog akta, imati, između ostalog, bolje i preciznije podatke kada je riječ o tome ko ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje.

14.10 - Osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju jeste potreba razdvajanja ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica, odnosno da se to pravo ne može vezati za status prijave na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Obrazlažući Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju u Narodnoj skupštini, on je rekao da je ova aktivnost predviđena i kao jedan od operativnih ciljeva u Strategiji zapošljavanja Republike Srpske 2016-2020. godine.

13.56 - Narodna skupština razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas da je cilj Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti dobijanje preciznih podataka o ponudi radne snage na tržištu rada u Republici Srpskoj.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske ovo zakonsko rješenje, on je naglasio da je neophodno razdvajanje ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica, a s ciljem dobijanja preciznih podataka o ponudi radne snage na tržištu rada Srpske, što je definisano kao jedan od operativnih ciljeva u Strategiji zapošljavanja od 2016. do 2020. godine.

- Maksimalna dužina trajanja prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti za radnike sa najdužim stažom je sa 12 produžena na 24 mjeseca. Povećana je i visina novčane naknade koja iznosi - za lica koja su radila do 15 godina 45 odsto prosječne plate koju su ostvarivali prije prestanka radnog odnosa, odnosno 50 odsto plate za lica sa 15 i više godina staža - precizirao je Milunović.

On je naveo da je predložena izmjena formule za izračunavanje najniže garantovane novčane naknade koja je trenutno 30 odsto prosječne plate za prethodnu godinu, što nominalno iznosi oko 256 KM, na 80 odsto najniže plate u Republici za tekuću godinu, što nominalno iznosi oko 360 KM, odnosno, povećanje za više od 100 KM na mjesečnom nivou.

13.10 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima kojim se stvaraju uslovi za jasnije definisanje uslova i načina izvođenja geotehničkih istraživanja i ispitivanja, te potpunije i preciznije definišu pojedine njegove odredbe radi lakšeg tumačenja i primjene u praksi.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u završnoj riječi o ovom nacrtu zakona rekao je da će tim aktom biti poboljšano stanje u oblasti geoloških istraživanja u Srpskoj.

- U fokusu ovog zakona su istraživanja mineralnih sirovina. Cilj je da se ta istraživanja podstaknu - objasnio je Đokić.

On je ponovio da se predloženim izmjenama stvara pozitivan ambijent za buduće investitore u oblasti geologije.

Kada je riječ o istraživanjima rezervi nafte koje je ranije u Srpskoj radila kompanija "Јadran naftagas", Đokić je rekao da ta istraživanja nisu bila uzaludna, jer će aneks sporazuma omogućiti nova istraživanja koja bi početkom odog mjeseca trebalo da počnu u Posavini.

Poslanik SP Maksim Skoko je, tokom ranije rasprave u Narodnoj skupštini o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, izrazio zadovoljstvo što ovaj akt predviđa pravilnik o geotehničkim ispitivanjima koji bi u naredna tri mjeseca trebalo da donese resorni ministar.

Poslanik PDP-a Milenko Vićanović rekao je da ovim zakonom nije trebalo umanjivati površinu istražnog prostora za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja sa 100 na 50 kilometara kvadratnih.

12.35 - Razlozi za donošenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima su stvaranje uslova za jasnije definisanje uslova i načina izvođenja geotehničkih istraživanja i ispitivanja, te potpunije i preciznije definisanje pojedinih njegovih odredaba radi lakšeg tumačenja i primjene u praksi, rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

On je, obrazlažući ovaj nacrt u Narodnoj skupštini, rekao da se predloženim izmjenama stvara pozitivan ambijent za buduće investitore u oblasti geologije.

- Ovim zakonom izmijenjeni su uslovi za polaganje stručnog ispita iz oblasti geologije u vezi sa stručnom spremom, te je umanjena površina istražnog prostora za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja sa 100 na 50 kilometara kvadratnih radi lakše izrade odgovarajućih geodetskih podloga koje služe za geološko projektovanje - naveo je Đokić.

12.20 - Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, koji je danas razmotren u Narodnoj skupštini Republike Srpske, propisuje se da putarinu ne plaćaju vozila ministarstava unutrašnjih poslova u BiH i specijalna vozila namijenjena za prevoz bolesnih ili povrijeđenih lica.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je Zakon o javnim putevima donesen 2013. godine, a tokom njegove primjene mijenjale su se okolnosti u kojima je sprovođen i propisi kojima se uređuje bezbjednost saobraćaja, te je neophodno usklađivanje.

On je naveo da je zakonskim odredbama propisano da putarinu ne plaćaju specijalna vozila opremljena nadogadnjom sa opremom za gašenje požara, vozila Oružanih snaga BiH i vozila pod pratnjom i sa prvenstvom prolaza, koja su određena zakonom kojim se uređuje bezbjednost saobraćaja na putevima.

10.45 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima kojim se uređuje status nepokretnosti koje poslije pravosnažno okončanih upravnih postupaka i dalje egzistiraju kao društvena ili državna svojina u javnim evidencijama o nepokretnostima, na način da se upisom ta svojina pretvara u pravo svojine Republike.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove  Bosiljka Predragović je, u završnoj riječi o ovom aktu u Narodnoj skupštini, navela da će biti održana javna rasprava o ovom zakonu koji je od velikog značaja za sve građane koji još nisu riješili sporne imovinske odnose.

Kada je riječ o stavovima pojedinih poslanika da na nivou BiH treba usvojiti Zakon o državnoj imovini, ona je ocijenila da su za svojinske odnose zaduženi entiteti, odnosno Srpska i Federacija BiH.

Predragovićeva kaže da su neprihvatljivi navodi pojedinih poslanika da je RUGIPP "kriminalizovana institucija".

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima, koji se usklađuje i sa odlukama Ustavnog suda, biće utvrđeni nosioci prava upravljanja, korištenja ili raspolaganja nepokretnostima u društvenoj, odnosno državnoj svojini, navodi se u obrazloženju ovog akta.