latinica  ћирилица
03/07/2019 |  11:58 | Autor: RTS

Vučić - Engele: Stvoriti uslove za nastavak dijaloga

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsjednikom Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD Eliotom Engelom.
Vučić sa kongresemenom Engelom -
Vučić sa kongresemenom Engelom

Vučić je rekao da se nada da će poruke američkog kongresmena Eliota Engela u Prištini doprinijeti stvaranju uslova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Što prije nastavimo dijalog povećaće se mogućnost za smanjivanje tenzija, istakao je Vučić.

- Pozicije su različite po pitanju naših odnosa prema Kosmetu. On je jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova. Razgovor je bio korektan, govorili smo šta je sve važno i koliko je važno da se nastavi dijalog, da je to važno za dobre srpsko-albanske odnose, za stabilnost u celom regionu i nadam se da će njegove poruke u Prištini doprinijeti ubrzanom stvaranju uslova za nastavak dijaloga - rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Da li je realno - videćemo, ali što prije nastavimo dijalog povećaće se mogućnost za smanjivanje tenzija, što je od znajčaja za sve nas, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se razgovaralo i o drugim temama, od slučaja braće Bitići, do NATO agresije.

- Dakle, svako iz svog ugla, ali na civilizovan i pristojan način smo razmijenili različite stavove i mišljenja. Važno je da održavamo kontakt sa spoljnopolitičkim Odborom kongresa - istakao je Vučić.

Vučić je prenio i da mu je Engel rekao da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da bude i prijatelj Srba.  

I potpredsjednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković razgovarao je sa  Eliotom Engelom o bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Marinković je kongresmena Engela upoznao s nizom aktivnosti koje su sprovele institucije Srbije i Ambasada SAD, a kojima je obilježeno prijateljstvo srpskog i američkog naroda.