latinica  ћирилица
03/07/2019 |  11:59 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Kako zaštititi šume kao nacionalno bogatstvo?

Stalno obrazovanje šumarskih tehničara i inženjera šumarstva preduslov su da bi se moglo kvalitetno raditi na unapređenju gazdovanja šumama i zaštiti ovo nacionalno bogatstvo, ocjene su stručnjaka iz Banjaluke i Beograda. Istraživanja su pokazala da osim bolesti na stablima, značajan problem po eko-sistem predstavlja i nekontrolisana izgradnja mini-hidrocentrala.

Stručnjaci sa Šumarskog fakulteta iz Beograda ističu da na Balkanu vlada epidemija gradnje mini hidroelektrana.

Upozoravaju da gradnja dovodi do devastacije i degradacije životne sredine.

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić kaže da su, uz Albaniju, gradnjom elektrana najugroženije BiH i Srbija.

- Јako je važno da svi šumarski stručnjaci znaju šta su osnovni atributi i razlozi za takvu gradnju i treba da pod znakom pitanja izraze stav da se to eliminiše iz ovih najvrijednijih eko-sistema - kaže Ristić.

Šume Republike Srpske su među najvrednijim na Balkanu. Јedan od eko-sistema je i na području opštine Foča.

Naučnici naglašavaju da bi se pratili novi trendovi na zaštiti potrebno je pratiti inovacije.

Naučeno na fakultetima zastarijeva za dvije godine, zbog toga šumarski inženjeri treba da su u cjeloživotnom obrazovanju.

- Obrazovanje je na prvom mjestu jer smo obično govorili da su ciljevi i mjere da bismo se na kraju sjetili nauke i istraživanja - navodi Milan Medarević, profesor Šumarskog fakulteta Beograd.

Spomenko Stojanović, direktor Šumaskog gazdinstva "Maglić" iz Foče istakao je da ovi i slični seminari nikada ne trebaju prestati sa održavanjem, bez obzira što većina učesnika istog posjeduju fakultetske diplome.

U Republici Srpskoj kontinuirano usavršavanje organizuje Udruženje šumarskih inženjera i tehničara, u saradnji sa Šumarskim fakultetima iz Beograda i Banjaluke i šumskim gazdinstvima.