latinica  ћирилица
03/07/2019 |  16:16 ⇒ 24/07/2019 | 11:58 | Autor: SRNA

Pomoć Švedske u rješavanju problema zagađenja u Incelu

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske preduzima sve aktivnosti da problem zagađenja u Poslovnoj zoni Incel u Banjaluci bude što prije riješen, a dobijena su obećanja da će u tome određenim finansijskim sredstvima pomoći i Vlada Švedske.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je da Švedska ima veliko iskustvo u upravljanju opasnim otpadom i sanaciji zagađenih lokacija, te da je iskoristila dobre odnose sa Ambasadom te zemlje koje je Ministarstvo ostvarilo u okviru niza zajedničkih projekata i tražila pomoć.

- Prošle sedmice sam bila na sastanku sa švedskim ambasadorom u BiH /Andersom Hagelbergom/ i dobila sam obećanja da će nam Vlada Švedske određenim finansijskim sredstvima pomoći u rješavanju problema sa piralenom i teškim metalima u Poslovnoj zoni Incel - navela je Golićeva.

Ona je istakla da se, shvatajući hitnost i ozbiljnost situacije u Poslovnoj zoni Incel, prvenstveno kao građanka Banjaluke, a zatim i kao ministarka, iako nije direktno nadležna za to, maksimalno angažovala na traženju rješenja za ovaj problem, saopšteno je iz Ministarstva.

Prema njenim riječima, interventno će se djelovati u sprečavanju dalje eskalacije ovog problema u okviru projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom", koji realizuje UNDP BiH.

- U taj proces bi trebalo da budu uključeni i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a tražila sam da se angažuje i Švedska državna agencije za hemikalije, kao jedna od vodećih ustanova u Evropi kada je riječ o oblasti hemijske industrije - naglasila je Golićeva.

Ministarstvo je zahtijevalo da bude utvrđeno prisustvo polihlorovanih jedinjenja i teških metala, ne samo u zemljištu, već i eventualno u svim elementima životne sredine.

- I dalje insistiramo na maksimalnom angažmanu inspekcijskih organa. S obzirom na to da je najveći interes javnosti usmjeren na izvještavanje medija da je u požaru izgorjelo ulje iz transformatora - piralen, smatramo da je važno da budu utvrđene sve okolnosti požara u martu u poslovnoj zoni, kao i preduzete mjere na utvrđivanju činjenica i stanja na licu mjesta prije i poslije požara - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju podsjećaju da je Evropska komisija još 2005. godine izdvojila sredstva i uradila analizu prisustva PCB-a i teških metala na nekoliko lokacija u BiH, između ostalog i na području Incela.

- Taj izvještaj je iste godine dostavljen svim institucijama i ostaje nepoznanica zbog čega niko tada nije reagovao i preduzeo odgovarajuće aktivnosti. Smatramo da se problemom zagađenja na području današnje Poslovne zone Incel trebalo baviti odmah po prestanku rada nekadašnjeg giganta, imajući u vidu da su tu nekada proizvodila vodeća preduzeća u oblasti hemijske industrije - navodi se u saopštenju.

U Poslovnoj zoni Incel 9. marta izbio je požar kada je planulo otrovno ulje piralen koje je, tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno.