latinica  ћирилица
03/07/2019 |  16:28 | Autor: B92

Novak prestigao Edberga, izjednačio se sa Bekerom

Novak Đoković je nastavio da niže dobre rezultate na Vimbldonu.

Poslije pobjede u prvom kolu nad Kevinom Kolšrajberom, najbolji teniser svijeta je ostvario 15. startnu pobjedu na Vimbldonu, tačnije u svih 15 učešća u Londonu, nikada nije poražen u prvom kolu trećeg Grend slema u sezoni.

Novak je skorom od 15-0 prestigao Šveđanina Stefana Edberga i na prvom mjestu vječne liste u Open eri (od 1968.) izjednačio se sa svojim bivšim trenerom, Borisom Bekerom.

Ni Beker, koji je ovde u Londonu kao tinejdžer senzacionalno trijumfovao 1985. godine, nikada nije osetio gorčinu poraza na startu Vimbldona, koji mu je, kako je često govorio, bio kao druga kuća.

Kada se pogledaju svi Grend slem turniri, Novak ima fantastičan procenat pobjeda na startu. Samo je dva puta gubio u uvodnoj rundi turnira, a pobijedio je čak 56 puta.

Novak je po tom parametru najbolji u Open eri. Na toj listi je ispred svog velikog rivala, Španca Rafaela Nadala koji ima skor 55-2, i Bjerna Borga sa procentom od 96,4% uspješnosti i skorom od 27 pobjeda i jednim porazom.

Kada je još riječ o Novakovim brojkama, on je svega jednom do sada izgubio od igrača koji je između 110. i 120. mjesta na ATP listi kada je riječ o turnirima na travi.

Bilo je to još prije 13 godine u Hertogenbošu kada je izgubio od Јana Herniha.

I još nešto, za sve one koji su se pitali zašto nije igrao nijedan turnir na travi prije ovog. Ovo je bio sedmi put u posljednjih deset godina da je došao na Vimbldon bez odigranog turnira na travi.