latinica  ћирилица
03/07/2019 |  17:52 ⇒ 04/07/2019 | 08:07 | Autor: RTRS

Ide li SDS ka stabilizaciji ili će problemi tek isplivati?

Nedavni unutarstranački izbori iznjedrili su i sedmog predsjednika SDS-a, a rezultati glasanja pokazali su podijeljenost stranke.

Novoizabrani predsjednik Mirko Šarović se ne obazire na to, već najavljuje konsolidaciju i pripreme za lokalne izbore. Nije reagovao ni na prozivke stranačkog kolege Dragana Mektića, o lopovsko-tajkunskoj grupi u SDS-u.

Budućnost SDS-a zavisi od toga hoće li Mirko Šarović uvažiti činjenicu da je čak 181 delegat poklonio povjerenje Milanu Miličeviću. Sve drugo vodi cijepanju stranke. Šarovića su, kako saznajemo od izvora u SDS-u, izabrali delegati uglavnom iz gubitničkih odbora, dok su Miličevića podržali odbori koji godinama pobjeđuju SNSD na lokalu. Nezadovoljstvo poraženih je veće ako se obistine nezvanične najave da će Vukota Govedarica, a ne Miličević, biti zamjenik predsjednika stranke.

- Јa sam glasao za Miličevića za predsjednika, prevladala je većina, poštovaćemo volju većine, kada bih rekao da sam zadovoljan ne bih bio korektan i dosljedan svojih izjava - rekao je Drago Bundalo, potpredsjednik SDS-a.

Šef Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini sarkastično primjećuje da nema više potrebe da se RTRS i drugi mediji bave SDS-om, jer je situacija u stranci stabilna i da nema nezadovoljnih nakon izbora Mirka Šarovića. Demantuju ga njegove stranačke kolege.

- Nema takvih, nema. Onaj koji nije zadovoljan vrati knjižicu i to je istup. Svaka druga priča je "potkovana" od vlasti Republike Srpske. Znači nećete u raskol? Sigurno nećemo. Ostajemo opozicija normalno - navodi Miladin Stanić.

- Sigurno da nije stabilnije, tako tijesan rezultat gdje je prepolovljen SDS, to nije dobro. Sada je na onome ko je predsjednik da bude mudar, da ustabili stranku da nema čistke, revanšizma, protjerivanja ljudi koji su drugačije mislili - pojasnio je Bundalo.

Osim što je nakon izbora džentlmenski čestitao protivkandidatu, Šarović se nije izjasnio o pozicioniranju Miličevića. Zagonetna je ostala i SDS-ova perjanica u Sarajevu Dragan Mektić, "tvitujući" da sebe ne vidi u grupi favorita koja se javila nakon Šarovićevog izbora za predsjednika SDS-a.

- Mirko Šarović je pobjedio na izborima u SDS-u i to mu treba čestitati. Međutim, za samo dva dana podigla se lopovsko-tajkunska "kamarila" koja želi da preuzme stvari u svoje ruke. Mislim da sebe ne vidim u tom hoštaplerskom društvu - poručio je Mektić.

"Pravdoljubivi" Mektić neće da kaže ko su članovi "mangupskog" društva u SDS-u, a ni Šarović mu, bar javno, nije odgovorio. Ni bivši predsjednik stranke Vukota Govedarica nije reagovao na prozivku nekad prve saradnice Aleksandre Pandurević, koja žali što nije slušala Dodika, kada je za Govedaricu govorio da je "njihov" čovjek. Sve ovo govori da je situacija u SDS-u daleko od stabilne, da ima nezadovoljnih, i da će se tek otvoriti priča - da li se SDS vraća na izvornu srpsku liniju ili će nastaviti putem stvaranja SDS-a BiH, kako se nezvanično može čuti od članova te stranke.