latinica  ћирилица
04/07/2019 |  12:32 ⇒ 17:40 | Autor: SRNA

Mejer: Srpska treba da ima pravo na referendum za samoopredjeljenje (FOTO)

Dekan programa postdiplomskih studija nacionalne bezbjednosti na Fakultetu "Danijel Morgan" iz Vašingtona Stiven Mejer smatra da Republika Srpska treba da ima pravo na referendum za samoopredjeljenje.

- Taj referendum trebao bi da ima tri moguća završna scenarija, od kojih bi prvi bio da odluka bude da se ostane u BiH, drugi da Republika Srpska bude nezavisna država, a treći bi bio ujedinjenje sa Srbijom - rekao je Mejer novinarima u Banjaluci uoči predavanja o temi "Uloga velikih sila na Balkanu-savremena verzija" na Fakultetu bezbjednosnih nauka.

Mejer kaže da je uvjeren da bi jedan od ovih scenarija bio uspješan, ne želeći da otkrije o kojem je riječ.

- Mislim da su svi političari u Republici Srpskoj koji u parlamentu spominju referendum pod velikim pritiskom. To je jedan od razloga zašto je i lider SNSD-a Milorad Dodik na crnoj listi SAD. I Dodiku sam rekao da ne treba oko toga puno da se zabrinjava jer je to prilično beznačajno - istakao je Mejer.

Stiven Mejer - predavanje (Foto: RTRS)

Mejer je rekao da će na predavanju govoriti o promjenama strukture u odnosima moći između Rusije i SAD i uticaju koji ta promjena ima na ostatak svijeta, naročito na Balkan.

On je naveo da će ta promjena strukture značiti obnovu hladnog rata koji se nikada nije ni završio, ističući da se zapravo ne radi toliko o Balkanu i Republici Srpskoj kao teritoriji, već više o jednoj strateškoj igri kako da se nadmudri ona druga strana.

Stiven Mejer - predavanje (Foto: RTRS)

- Mislim da ima mnogo više špijuniranja, dezinformacija, mnogo više pritisaka sa svih strana, pa tako i na Republiku Srpsku - pojasnio je Mejer.

Docent na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci Velibor Lalić rekao je novinarima da je od velikog značaja posjeta i predavanje Mejera za studente i zaposlene na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

On je rekao da su u toku razgovori sa Mejerom u cilju uspostavljanja akademske saradnje sa Fakultetom "Danijel Morgan" iz Vašingtona koja bi trebalo da omogući razmjenu studenata i osoblja između ova dva fakulteta, te rad na zajedničkim istraživačkim projektima.