latinica  ћирилица
04/07/2019 |  17:56 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Priština zabranila ulazak svim srpskim zvaničnicima na teritoriju Kosmeta

Priština je donijela odluku da nijednom srpskom zvaničniku neće dozvoliti ulazak na teritoriju Kosmeta.

Ova odluka, kako je obrazloženo, donijesena je zbog navodnih prijetnji Srbije na Kosovu, propagande i pokušaja da se izazove humanitarna kriza na sjeveru. Iz Beograda poručuju da ova odluka predstavlja šamar međunarodnoj zajednici i Evropi i da će biti povod za još snažniju diplomatsku aktivnost Srbije.

Odluka Prištine direktna je posljedica višemjesečnog ćutanja međunarodne zajednice na uvođenje taksi na srpsku robu, ocjenjuje direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Podsjeća da je Beograd već zaustavio članstvo Prištine u devet međunarodnih organizacija i da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova.

- Ovo je stravičan šamar u lice čitavoj međunarodnoj zajednici, ovo je udar na temelje slobode kretanja, na temelje svih evropskih principa - napominje Đurić.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da zabrana ulaska zvaničnicima Srbije na prostor Kosova i Metohiju predstavlja odmazdu šiptarskog rukovodstva i još jedan dokaz da Priština bježi od dijaloga po svaku cijenu.

Predsjednik Skupštinskog odbora za Kosmet Milovan Drecun smatra da ovim potezom Priština želi skrenuti pažnju sa pitanja koje je Aleksandar Vučić postavio Prištini i Tirani o Fljorimu Ejupiju.

- Ključno pitanje je da se objasni šta je radio Ejupi na aerodromu Rinas, a ne da se povlače dalje jednostrani potezi koji su usmereni ka tome da se potpuno onemogući nastavak bilo kakvih razgovora i da se izazovu incidenti - naveo je Drecun.

Odluka Prištine dovešće do daljeg zaoštravanja situacije na Kosmetu i šire, jer takvi potezi koincidiraju sa koracima ka stvaranju Velike Albanije, kao što je ujedinjavanje diplomatija takozvanog Kosova i Tirane, upozorava bivši ministar inostranih poslova Živadin Јovanović.

- Sve govori o jednom planu za zaoštravanje situacije i o nekom verovanju da se Srbija može prinuditi da odustane od svoje principijelne pozicije – mislim da su to, da kažem, pogrešne računice - ističe Јovanović.

Srpska lista pozvala je međunarodnu zajednicu da ne bude gluva i slijepa na antisrpsko ponašanje Prištine i apelovala na građane da ostanu pribrani. Iz Brisela poručuju da EU očekuje poštovanje sporazuma o posjetama zvaničnika, koji je postignut u okviru dijaloga Beograda i Prištine.