latinica  ћирилица
05/07/2019 |  13:13 | Autor: SRNA

Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Alminku Islamoviću

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine oslobađajući dio presude kojom je Alminko Islamović nepravosnažno osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora zbog zločina nad Srbima u tadašnjem Bosanskom Brodu 1992. godine, dok je odbrana tražila da osuđujući dio presude bude preinačen u oslobađajući ili da bude održano novo suđenje.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Na presudu iz aprila, kojom je Islamović proglašen krivim za nečovječno postupanje i otuđenje imovine civila srpske nacionalnosti, Tužilaštvo se žalilo zbog povreda krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i visine kazne.

- Tužilaštvo smatra da je prvostepeno vijeće propustilo da ocijeni dokaze i da ih dovede u međusobnu vezu - rekao je tužilac Miroslav Јanjić.

On je istakao da ne bi došlo do utvrđivanja pogrešnog činjeničnog stanja da je izvršena pravilna ocjena dokaza, između ostalih, iskaza svjedoka Željka i Branka Dujanića, kao i Drage Trifkovića, te da su dovedeni u međusobnu vezu.

Јanjić je objasnio da su sva tri svjedoka vidjela da je Islamović učestvovao u tuči Slavka Čereka, te da je to potkrijepljeno iskazima drugih svjedoka, prenosi Birn.

Tužilaštvo smatra i da je izrečena visina zatvorske kazne više nego blaga i ni približno srazmjerna izvršenom djelu.

Islamović je, kao nekadašnji pripadnik i komandir voda Vojne policije HVO-a, osuđen za nečovječno postupanje prema civilima Branislavu Nariću i Ratku Kovačeviću, dok je oslobođen po osam tačaka optužnice.

U presudi je obrazloženo da je Narić u junu 1992. godine uhapšen i odveden u zgradu "stare policije" u tadašnjem Bosanskom Brodu, gdje ga je Islamović oborio na pod i tukao.

U presudi je navedeno i da kako je zaključeno da je optuženi učestvovao u otuđenju novca civila Ratka Kovačevića, kada je za otkup života dao 20.000 maraka.

Prema prvostepenoj presudi, Islamović je oslobođen optužbe za ubistvo većeg broja civila, kao i za miniranje i paljenje vjerskih i kulturnih spomenika i kuća pripadnika srpske nacionalnosti. Oslobođen je optužbe i za odvođenje civila na most na Savi, gdje su bili vezani te izloženi avionskom bombardovanju.

Odbrana je u žalbi zatražila da odluka prvostepenog vijeća bude preinačena i optuženi oslobođen ili da bude ukinuta i održan novo suđenje. Zatraženo je i da bude potvrđen oslobađajući dio presude.

Advokat Senka Nožica smatra da je izrečena kazna prestroga s obzirom na dvije tačke koje se Islamoviću stavljaju na teret.

Odluke o žalbama Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.