latinica  ћирилица
05/07/2019 |  15:23 ⇒ 06/07/2019 | 11:55 | Autor: RTRS

Obilježavanje godišnjice stradanja 3.500 Srba iz Srebrenice i Bratunca

Sutra će u Bratuncu biti obilježena centralna komemoracija povodom godišnjice stradanja oko 3500 Srba u Srednjem Podrinju, ubijenih tokom rata od 1992 - 1995. godine.

Sjećanje na žrtve biće obilježeno na groblju, služenjem parastosa i polaganjem cvijeća, dok će na gradskom trgu biti organizovan prigodan kulturno – umjetnički program i obraćanjem zvaničnika. Istovremeno, danas je u Bratuncu obilježena godišnjica stradanja Srba u selu Zagoni, a u Srebrenici godišnjica od napada na selo Krnjići.

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije popaljeno, gdje vojnička čizma tzv. Armije Republike BiH nije pokušala da zatre trag svemu što je srpsko. Ni selo Zagoni nisu zaobiđeni.. Ovo nebranjeno selo su zapalili, pritom ubivši 14 mještana. Tatomiru Gvozdenoviću ubili su sestru Radu.

- Bilo je mirno. Narod je bio na njivama i kupili smo sijeno kada je oko 15.00 časova zapucalo i začula se urnebesna galama i povici "Alahu egber" i "kolji žive". Upali su u selo i sve su ubijali i uništavali, a ubijenima su tvrdim predmetima razbijali glave - ispričao je Gvozdenović.

Mnogi Srbi su ubijani i u srebreničkim logorima. Milka Kovačić još traga za posmrtnim ostacima svoga supruga.

- Moj muž je zarobljen i bio je izložen toturi u zloglasnom logoru "pilićarnik" u Gornjim Potočarima kod Srebrenice za što postoje svjedoci.Prema informacijama koje sam dobila iz više izvora, ubijen je u dvorištu Azema Adžovića u kojoj je bila komanda lokalne muslimanske jedinice. O svemu postoje dokazi, ali se ne zna gdje su njegovi posmrtni ostaci - kaže Milka Kovačić, koja je i predsjednica Udruženja za traženje nestalih Bratunca i Srebrenice. 

Oružane muslimanske formacije iz Srebrenice ubile su ukupno 43 djece. Da li će iko biti odgovoran za ubistvo trudnice Ljiljane u Gornjim Magašićima kod Srebrenice?

Da li ima pravde za Ljubinku Gajić, majku petogodišnjeg dječaka koga je granata ispaljena iz Srebrenice ubila na balkonu u stanu? Da li će ikada iko odgovrarati za ovaj zločin ili za zločin u Bjelovcu gdje su Slavki Matić ubijene dvije kćeri?

Sutra će u Bratuncu biti obilježena centralna komemoracija i parastos za više od 3.000 ubijenih Srba u Podrinju.

Predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović kaže da o stravičnim zločinima takozvane Armije BiH najbolje svjedoči zločin počinjen nad civilima koji su radili na njivama u Zagonima.

- To potvrđuju činjenice da su na današnji dan ubijeni petogodišnji Vladimir Gajić i Mara Božić koja je imala 90 godina. Zločin nad Srbima u Zagonima, kao i svi ostali počinjeni u srpskim selima ovog kraja, potvrđuju jasnu namjeru takozvane Armije BiH da počini genocid nad srpskim narodom jer su ubijali sve što je srpsko ne ostavljajući žive ni djecu ni starce - navodi Filipovićeva.

Program obilježavanja počinje u 11 časova na gradskom groblju, služenjem parastosa i polaganjam vijenaca, nakon čega će na gradskom trgu biti upriličen prigodan duhovni program i obraćanje zvaničnika. Komemoraciju u Bratuncu direktno će penositi naša televizija.

Povezane vijesti:

Gvozdenović: Ne dozvoliti da individualni zaborav ugrozi našu nacionalnu svijest