latinica  ћирилица
06/07/2019 |  09:15 ⇒ 15:01 | Autor: SRNA

Islamiste držati pod stalnim nadzorom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podržava prijedlog ministrke za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Semihe Borovac da u migrantski centar Salakovac kod Mostara budu smještene porodice povratnika sa sirijskog ratišta.
Darko Ćulum - Foto: RTRS
Darko ĆulumFoto: RTRS

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da se izjava Borovčeve vjerovatno odnosila na supruge i djecu državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima.

On je ocijenio da je riječ o osjetljivim kategorijama o kojima svaka država ima obavezu da vodi brigu bez obzira na to što je "glava porodice" radikalni element.

- Što se nas tiče, nemamo ništa protiv da te osjetljive kategorije budu smještene u Salakovac, kao što nemamo ništa protiv ni da oni koji su ratovali na strani radikalnih islamista u Siriji ili nekom drugom svjetskom žarištu, nakon što odgovaraju i odsluže kaznu za to, budu smješteni u Salakovac - rekao je Ćulum za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, ukoliko povratnici budu smješteni u Salakovac biće pod stalnim nadzorom za razliku od sadašnje situacije kada su pod privremenim nadzorom.

- Bezbjednosne službe kažu da operativno pokrivaju ta lica nakon što se vrate sa ratišta i budu procesuirani, ali kada ih upitate da li ih drže pod stalnim nadzorom, dobijete negativan odgovor. Veliko je pitanje koliko bezbjednosne službe imaju kapaciteta da pokrivaju ta lica - dodao je Ćulum.

On je pojasnio da je neko lice pod stalnim nadzorom kada je smješteno u odgovarajućoj ustanovi ili ako je meta posebnih istražnih radnji, odnosno tajnog praćenja i prisluškivanja, za što opet treba stvoriti posebne zakonske uslove kako bi sud mogao da izda odobrenje za tajno praćenje.

- U svakom slučaju, bolje je da budu smješteni u Salakovac, nego da je jedan u Ošvama, drugi u Zenici, treći na nekom trećem mjestu i tako dalje - zaključio je Ćulum.