latinica  ћирилица
06/07/2019 |  09:27 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

Dačić: Evropski zvaničnici se ponašaju kao tibetanski sveštenici

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da se evropski zvaničnici ponašaju kao tibetanski sveštenici i ne govore ništa konkretno o tome šta treba da se uradi povodom jednostranih akata Priština s ciljem opstrukcije dijaloga sa Beogradom.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

- Posljednja odluka Prištine o zabrani ulaska srpskim zvaničnicima na Kosovo i Metohiju, takse, zatim i to što su objavili da su potpisali sporazum o zajedničkoj diplomatiji sa Tiranom da bi pokazali kako su jedna nacija, na neki način postavlja pitanje svrsishodnosti sastanaka, ako nakon toga imamo potpuno drugačiju realnost - rekao je Dačić za RTS.

On ističe da ga raduje što je EU reagovala na odluku Prištine, ali da ne vjeruje da će to imati bilo kakvog efekta.

Dačić kaže da mu je ministar inostranih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli potvrdio da nije izjavio da je Priština zabranila svim srpskim zvaničnicima da dođu na Kosovo i Metohiju, već da je takvu izjavu dao njegov pomoćnik.

On je ocijenio kao opstrukciju i stav Prištine da će ukinuti takse kada Srbija prizna samoproglašeno Kosovo.

- Nemoguće je da se govori o regionalnoj saradnji, ako opstaju takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, sa obrazloženjem da nismo priznali Kosovo - zaključio je Dačić.