latinica  ћирилица
06/07/2019 |  09:30 ⇒ 10:42 | Autor: SRNA

Mogerini: Dok su na snazi takse, nema uslova za nastavak dijaloga

Odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini ocijenila je da nema uslova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine sve dok su na snazi takse koje je Priština uvela za proizvode iz centralne Srbije i iz BiH.
Federika Mogerini (Foto: Council of the European Union) -
Federika Mogerini (Foto: Council of the European Union)

Mogerinijeva je navela da, uprkos upornosti privremenih prištinskih institucija da ne odustanu od taksi od 100 odsto, vjeruje da dijalog Beograda i Prištine i dalje ima šansu, da je dogovor moguć i da je blizu.

- Vjerujem da obje strane razumiju da je dostizanje sporazuma o punoj normalizaciji odnosa poželjno za građane i na jednoj i na drugoj strani, da se postigne pravno obavezujući sporazum o svim aspektima problema koji su i dalje na stolu - rekla je Mogerinijeva za Radio slobodna Evropa.

Ona je poručila i da će učestvovati u pregovorima Beograda i Prištine i poslije odlaska sa funkcije viskog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, kao i njen nasljednik na toj funkciji.

Mogerinijeva je istakla da i SAD daju veliku podršku dijalogu i da je to jedno od pitanja u kojima je saradnja SAD i EU uvijek bila izuzetno važna i pozitivna.

- Uvijek sam ostavljala prostor i za druge države da se uključe u proces. Tu mogu pomenuti Rusiju i Kinu, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti. Znamo da bilo kakav sporazum, do koga može doći u određen trenutku, mora imati podršku ne samo EU i samog regiona, već i međunarodne zajednice - rekla je Mogerinijeva.