latinica  ћирилица
06/07/2019 |  11:17 ⇒ 11:17 | Autor: RTS

Erdogan stavlja pod kontrolu Centralnu banku

Turska je smijenila guvernera Centralne banke Murata Četinkaja zbog razmimoilaženja Vlade i banke oko ekonomskog pada, volatilnosti turske lire i visoke inflacije.

Murat Četinkaja bio je na mjestu guvernera od 2016. godine, a na njegovo mjesto postavljen je Murat Ujsal, objavljeno je u zvaničnom vladinom glasilu, prenosi Rojters.

Za sada nije poznato zbog čega je došlo do smjene, međutim, na tržištu se prethodnih nedjelja spekulisalo da je Četinkaja smijenjen zbog svoje nespremnosti da smanji kamatne stope.

Kako se navodi, Centralna banka se suočava s pritiskom od strane predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da snizi kamatne stope kako bi se oživjela ekonomiju koja je ranije ove godine zapala u recesiju.

- Erdogan je bio nezadovoljan zbog kamatne stope i izrazio je nezadovoljstvo u svakoj prilici. Odluka banke u junu da zadrži kamatne stope na istom nivou doprinijela je problemu s Četinkajom. Erdogan je odlučan da poboljša ekonomiju i zato je donio odluku o smijeni Četinkaje - izjavio je jedan visoki turski zvaničnik britanskoj agenciji.

Kako su naveli drugi zvaničnici, razlike u mišljenju guvernera i ministra ekonomije su se u prethodnom periodu produbili.

Ostavku Četinkaje, osim predsjednika, zahtijevao je i ministar finansija, inače Erdoganov zet, ali ih je Četinkaja podsjetio da je Centralna banka nezavisna i odbio da se povuče.

U današnjem saopštenju, Centralna banka je navela da će nastaviti da funkcioniše nezavisno i da će se novi guverner fokusirati na ključni cilj održavanja stabilnosti cijena.

- U prvom obraćanju Murat Ujsal je rekao da će biti korišćeni kanali za komunikaciju na najvišem nivou, u skladu sa ciljevima - a to su stabilnost cijena i finansija - navela je banka.

Prema prošlonedjeljnim podacima, inflacija u junu usporila je na najniži nivo u toku godine, uglavnom zahvaljujući padu cijena hrane, čime se otvorila mogućnost za prvo snižavanje kamatnih stopa u toj zemlji još od prošlogodišnje krize nacionalne valute.

Inače, odluku Erdogana da smijeni guvernera osudili su predstavnici opozicionih političkih partija, ocjenjujući da bi taj potez mogao da podrije kredibilitet banke.

- Onaj ko smjenjuje guvernera Centralne banke preko noći nema pravo da traži povjerenje u ekonomiju zemlje. Centralna banka je zarobljenik koji se čuva u palati - rekao je Faik Oztrak iz glavne opozicione stranke.