latinica  ћирилица
06/07/2019 |  13:41 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

UB: Uručeni ključevi stanova za 20 izbjegličkih porodica iz BiH i Hrvatske

U Ubu su danas uručeni ključevi stanova za 20 izbjegličkih porodica sa prostora BiH i Hrvatske.
Ivica Dačić uručio ključeve stanova - Foto: SRNA
Ivica Dačić uručio ključeve stanovaFoto: SRNA

Ključevi su uručeni u prisustvu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je istakao da je Regionalni stambeni program u Srbiji obezbijedio sredstva za rješavanje stambenih potreba za više od 7.000 izbjegličkih porodica, a do sada je stambeno zbrinuto 3.528 izbjegličkih porodica.

Dačić je naveo da je 415.690 evra za izgradnju 20 stanova u Ubu, u kojima će biti zbrinuto 60 korisnika, obezbjeđeno iz Fonda Regionalnog stambenog programa, a 14 miliona dinara /119.000 evra/ iz budžeta opštine. 

- Naša država posvećeno radi na pružanju pomoći i zbrinjavanju svih izbjeglih sa prostora bivše Јugoslavije. Gradi se na više od 40 lokacija - istakao je Dačić.

On je rekao da doniranje sredstava za Fond Regionalnog stambenog programa predstavlja dokaz pomoći Evropske unije Srbiji i razumijevanja za stradanja u ratu na prostorima bivše Јugoslavije. 

- Nažalost, brojna otvorena pitanja u vezi sa našim susjedima i dalje postoje. I danas se još vode istrage za naše sunarodnike koji su poginuli i nestali sa tih prostora. Teško je prihvatati kompromise koji su politički nužni, a dati oproštaj za lične nesreće i stradanja. To breme nosimo svi zajedno - rekao je Dačić.

Regionalni stambeni program finansiran je donatorskim sredstvima, a najveći donator je EU.

Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Savjeta Evrope, dok je Komeserijat za izbjeglice i migracije vodeća institucija koja sprovodi program u Srbiji.

U saradnji sa lokalnim samoupravama, i uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a, Komesarijat sprovodi i izbor korisnika.