latinica  ћирилица
06/07/2019 |  14:11 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Prijedor: Otvoren 24. Petrovdanski padobranski kup (FOTO)

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović otvorila je danas na Aerodromu "Urije" 24. Petrovdanski padobranski kup na kojem učestvuje oko 60 padobranaca odnosno 12 ekipa iz više evropskih zemalja i Omana.
Petrovdanski padobranski kup, Prijedor - Foto: RTRS
Petrovdanski padobranski kup, PrijedorFoto: RTRS

Davidovićeva je rekla da je resorno ministarstvo Petrovdanski padobranski kup uvrstilo u kalendar manifestacija od značaja za Republiku Srpsku kako u sportskom, tako i u turističkom smislu, jer je 24 godina uspješne organizacije vrijedno pažnje i podrške.

Ceremoniji otvaranja ovog sportskog događaja po kojem je Prijedor preopoznativ, budući da je Kup uvršen i u zvanični kalendar Svjetske vazduhoplovne asocijacije, prisustvovala je i ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić, koja je i član Organiazcionog odbora manifestacije.

Ona je istakla da se posebna zahvalnost duguje Vojsci Slovenije koja je ustupila avion za nesmetano odvijanje tamičenja. 

- Naime, Oružane snage BiH su nam uvijek u zadnji čas otkazivale helikopter i dovodile ovo takmičenje u pitanje. Kolege iz Slovenije su se same ponudile da nam pomognu i dugujemo ih veliku zahvalnost za razumijevanje - rekla je Rešićeva.

Petrovdanski padobranski kup, Prijedor (Foto: SRNA)

Dobrodošlicu je ispred grada domaćina poželio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Sportski direktor Kupa Zoran Sredić rekao je da je na ovogodišnjem takmičenju velika konkurencija. 

- Među padobranskom elitom je Paolo Filipini iz Italije, koji ima 16.200 skokova i koji je sa reprezentacijom Italije sedam puta bio svjetski prvak. Titulu osvajača Kupa brani Ištvan Aštaloš, aktuelni prvak Evrope - istakao je Sredić.

Takmičenje će se odvijati u svim kategorijama i to u osam serija, a potom slijede polufinalni i finalni skokovi. Ako vremenski uslovi dozvole, zatvaranje Kupa i proglašenje pobjednika zakazano je za sutra u 16.00 časova.

Milenko Đaković (Foto: RTRS)

Među učesnicima su timovi iz Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije, Poljske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i BiH, te Omana.

Organizator Petrovdanskog padobranskog kupa je Aeroklub "Prijedor", a pokrovitelji su Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i grad Prijedor.