latinica  ћирилица
06/07/2019 |  14:21 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Dodik: Naredne godine spomen-obilježje o zločinu koji se ne zaboravlja

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da bi do naredne godine u Bratuncu trebalo da bude izgrađeno centralno spomen-obilježje čime će cijelom svijetu biti poslata poruka da srpski narod ne može da zaboravi svoje žrtve u srednjem Podrinju.

Dodik je istakao da je u ovom kraju gotovo svaka kuća zavijena u crno, da je ovo mjesto strašnih zločina koje su muslimanske snage u proteklom ratu vršile u kontinuitetu nekoliko godina.

- Radi se o našim precima, ljudima koji su nevino stradali. I sada nas gledaju oči svirepo ubijenog sudije Slobodana Ilića, koje je bajonetom izvadio Naser Orić, a onda ga i zaklao, kako su opisali svjedoci na sramnom suđenju bez presude u Sarajevu - rekao je Dodik na obilježavanju 27 godina od zločina koji su nad srpskim narodom u srednjem Podrinju počinile muslimanske snage od maja do decembra 1992. godine.

On je ukazao da se i danas ćuti o zločinima nad srpskim narodom u ovom kraju.

- Ali to što oni ćute, ne znači da se zločin nije dogodio, ne znači da oko 3.500 Srba, uključujući žene i djecu, ovdje nisu stradali na najmonstruozniji način - rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je samo 1992. godine ubijeno na ovom prostoru hiljadu Srba od muslimanskih oružanih formacija o kojima je svijet pravio predstavu kao o nenaoružanima.

- Pobijediće žrtve Podrinja, prekinuće se i ovaj sramni zavjet ćutanja svjetskih moćnika, onih koji to namjerno čine, i dijela sarajevske elite, koji i te kako znaju šta se ovdje dešavalo do 1992. do 1995. godine - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da su međunarodni zvaničnici nalagali da se samo za potrebe Haga i drugih njihovih međunarodnih takozvanih istina ispita samo period o događajima u Srebrenici od 11. do 18. jula 1995. godine, što smatra da je urađeno namjerno.

Prema njegovim riječima, to je nesumnjiv dokaz da se sve drugo htjelo zaboraviti, potisnuti i reći da se nije desilo, te da zato danas nema presuda, nema krivaca, nema procesa za zločine počinjene nad Srbima na ovom području.

- Prvo su nas pobili, onda su nas optužili za zločin koji nismo počinili, bar ne onako kako to oni interpretiraju, a onda odlučili da naše žrtve stave pod prisilni zaborav - rekao je Dodik.

On je naglasio da je ovo mjesto strašnog zločina gdje su samo žrtve dobile imena, a da imena zločinaca i nalogodavaca nisu poznata, iako je od rata prošlo 24 godine i svi nezvanično znaju sve.

- Moram li i danas reći da je ovo zločin za koji niko nije odgovarao? Svi vi koji ste danas ovdje to dobro znate, znaju i oni koji danas saosjećaju sa nama, a nisu ovdje. Znaju to i oni koji su zločine ovdje počinili ili naredili da se počine, oni koji su naredili da se ovaj zločin sakrije i da se ćuti - rekao je Dodik.

Znaju svi, dodao je Dodik, a opet žrtve Podrinja niko neće javno da prizna, jer ako to učine, onda će predstava o nekim drugim žrtvama dobiti sasvim drugi smisao, a rat u Podrinju neće biti prikazan onako kako je danas.

- Ako veliki svijet prizna kako i u kom obimu su naši sunarodnici stradali ovdje, moraće da odgovore i na druga, neprijatna pitanja po njih, zato su naredili ćutanje - naglasio je Dodik.

On je ukazao da ni danas nisu prisutni predstavnici raznih međunarodnih organizacija, već samo veliki prijatelj Srba ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Dodik je ponovio da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko šalje razne poruke da srpski narod zaboravi svoju istoriju upravo zato što su, kako je rekao, Inckovi preci u toj istoriji imali negativan predznak.

- Neki dan sam ga slušao kako govori o tome da Republika Srpska ima teritoririju Izraela, a to znači 25.000 kilometara kvadratnih i da je nenaseljena i da je to nedopustivo. Nije htio da pošalje poruku da su njegovi preci upravo učinili sve da nas ne bude onoliko koliko treba i da su u dva rata odnijeli gotovo pola biološkog sastava srpskog naroda - dodao je Dodik.

On je napomenuo da je komunistički režim sve sakrivao govoreći o tome kao o žrtvama fašizma, te ukazao na Garavice kod Bihaća gdje su ustaše ubile 14.000 Srba.

- Oni su govorili da su to žrtve fašizma. Kako je moguće da nijedan musliman i Hrvat sa toga prostora nije bio žrtva fašizma. Samo su to bili Srbi, a ubijeni su od ustaša NDH čija je zvanična državna politika bila pobiti jednu trećinu, jednu raseliti, a jednu pokrstiti - napomenuo je Dodik.

On je podsjetio da je komunistička Јugoslavija ćutala o Јasenovcu, Donjoj Gradini, Brodu na Drini, o Prebilovcima, Pagu, ali da im ćutanje nije pomoglo, jer se istina nije mogla sakriti.

- Naši nevino postradali pobijedili su žive koji su znali i zločin sakrivali - rekao je Dodik.

Od Srba se, kaže on, očekuje da sami sebe krive, satanizuju, te je poručio da to tako ne ide.

- To tako neće moći, jer mi nismo ljudi iz onog komunističkog vremena koji su zaplašeni, pristajali da ne govore o onome šta se dogodilo. Mi ćemo naše žrtve sačuvati od novog ubijanja, zaborava tako što ćemo svake godine na ovom i svakom drugom mjestu govoriti o tome šta je bilo. Od nas zavisi da li će oni biti zaboravljeni ili ne, a ne od svjetskih moćnika - rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da postoji zavjera u odnosu prema Srbima, od kojih se traži nova poslušnost.

On je naveo da će možda oni koji su sramno ćutali i branili da se govori o zločinu htjeti jednog dana da čuju istinu.

- Mi ništa drugo i nećemo, nego istinu - rekao je Dodik i dodao kako je protekli vijek bio stradalnički.

On je ocijenio da ovaj vijek treba da bude vijek ujedinjenja, spoznaje o stradanjima, ali i spoznaje o budućnosti.

Dodik je napomenuo da ne treba i da se ne smije umanjiti bol i nekih drugih porodica, vjera, naroda, koji su nevini ubijeni.

- Mi o tome govorimo, ali na bazi činjenice, ne želimo da kažemo da se nije desilo, ali ne želimo da prihvatimo kvazi lažne činjenice koje su pokušavali da nam plasiraju kao svoje i definitivne. Mi smo spremni da kažemo da je bilo, kako je bilo, samo na osnovu činjenica i da je bilo nekih među nama koji su činili određene zločine, ali da to nije zločin ovoga naroda koji hoće da nam pripišu - rekao je Dodik.

On smatra da nije više ni važno da li je neko od njih došao da se pokloni srpskim žrtvama, kao i da više nije važno ni šta oni govore.

- Važno je da mi nikada ne prestanemo da se sjećamo, da govorimo i da svjedočimo - dodao je Dodik.

Zbog toga je, kaže Dodik, važno postojanje Republike Srpske koja je odraz htijenja i slobode, jer za Srbe nema slobode ako nema svoju državu zbog čega je važno da Srpska egzistira kao država.

- Tvrdim da ona to sve više jeste. Republiku Srpsku niko više ne može da ponižava i potcjenjuje - rekao je Dodik.

On je naveo da BiH nije željena država za Srbe već moranje.

- Istinski napor ovog naroda je Republika Srpska. O tome ne možemo da ćutimo samo zato da bi negdje u svijetu u rashlađenim kabinetima govorili da to nije politički korektno, a ja ću reći da nije politički korektno da nas držite u ovoj tamnici koja se zove BiH u kojoj srpski narod ne može da se odrazi na pravi način - zaključio je Dodik.

Povezane vijesti:

Dodik: Svjetski moćnici namjerno ćute o stradnju Srba

Stradanje Srba u Podrinju zločin za koji niko nije odgovarao