latinica  ћирилица
06/07/2019 |  15:48 | Autor: SRNA

Zvizdić: Formiranje SM do preuzimanja funkcije u Parlamentu

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić očekuje da će do njegovog preuzimanja funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti formiran Savjet ministara.
Denis Zvizdić - Foto: RTRS
Denis ZvizdićFoto: RTRS

Zvizdić kaže da aktuelni saziv Savjeta ministara i on lično čekaju da Predsjedništvo BiH imenuje novog mandatara za novi saziv Savjeta ministara.

- Čim bude imenovan novi mandatar ja ću ga sa velikim nestrpljenjem dočekati i očekujem da odmah poslije toga bude formiran novi saziv Savjeta ministara - rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare.

Upitan da li ima problema da istovremeno sjedi na dvije stolice i kojoj će se od te dvije funkcije više posvetiti - predsjedavajući Savjeta ministara ili Predstavničkog doma, Zvizdić je odgovorio kontrapitanjem zašto ne radi parlament BiH.

- U Sekretarijatu čeka 26 ili 27 zakona i 16 finansijskih sporazuma, čija je vrijednost veća od 550 miliona evra. Da parlament funkcioniše svi bi procesi bili brži nego što su sada - smatra Zvizdić.

On tvrdi da pitanje formiranja novog Savjeta ministara nema veze sa kandidatskim statusom BiH i da ne usporava ili otežava bilo koji segment evropskih integracija BiH.

- EU ima u aktuelnom sazivu Savjeta ministara kredibilnog partnera dok ne bude formiran novi saziv. Sa kandidatim statusom BiH veze ima opšta politička atmosfera u BiH koja je opterećena tenzijama i neproduktivnim političkim rasporavama - istakao je Zvizdić.

Govoreći o broju zaposlenih u institucijama BiH u posljednjih osam mjeseci, odnosno od izbora, Zvizdić je naveo podatke Agencije za državnu službu BiH da je od novembra prošle do juna ove godine zaposleno 127 lica, a dužnosti razrješeno 56.