latinica  ћирилица
06/07/2019 |  18:15 | Autor: SRNA

Linta: Tužilaštvo Srbije da procesuira ratne zločine nad Srbima u BiH

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da procesuira ratne zločine nad Srbima u srednjem Podrinju i širom BiH s obzirom na to da pravdu ne mogu da očekuju od pravosuđa u Sarajevu.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je ocijenio da se od završetka rata u BiH stalno svjedoči umanjivanju i negiranju srpskih žrtava u srednjem Podrinju i širom BiH s jedne strane, a da s druge strane nema kažnjavanja muslimanskih i hrvatskih zločinaca, zbog čega poziva Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da procesuira te zločine.

On smatra veoma važnim da Srbija i Republika Srpska zajednički rade i istraju u borbi da bi istina o pravim uzrocima ratova na prostoru bivše Јugoslavije i srpskim žrtvama izašla na svjetlost dana, saopšteno je iz Saveza Srba regiona.

- Ne smijemo nikad više da ćutimo o svojim žrtvama kako smo to činili poslije Prvog i Drugog svjetskog rata zbog politike lažnog pomirenja. Zbog toga je veoma važno da kroz obrazovanje, medije, naučne i druge institucije, memorijalne centre istinu o srpskim žrtvama i stradanju srpskog naroda prenosimo na mlađe generacije - ocijenio je Linta.

Prema njegovim riječima, to treba činiti iz poštovanja prema stradalim precima, kao i iz razloga da se opet ne ponovi genocid i etničko čišćenje nad srpski narodom.

Linta je istakao da nikada ne smiju biti zaboravljeni strašni zločini koje su muslimanske snage počinile nad 3.500 Srba u srednjem Podrinju.

- Za monstruozne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Skelana, Milića, Vlasenice i Osmaka još niko nije odgovarao - naveo je Linta.