latinica  ћирилица
06/07/2019 |  18:20 ⇒ 21:19 | Autor: RTRS

Dačić: Evropski zvaničnici kao monasi sa Tibeta

Sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici Tirane i Prištine je stvaranje Velike Albanije, što se više i ne krije, smatra zvanični Beograd.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić očekuje reagovanje međunarodne zajednice, ali oni, kaže, ćute kao mudraci sa Tibeta.

Dačić postavlja i pitanje: Šta bi se desilo kada bi Srbija donijela odluku o zajedničkoj spoljnoj politici Beograda i Banjaluke?

Za Edija Ramu, navodi da pravljenje Velike Albanije destabilizuje i ugrožava cijeli region, su zaostala razmišljanja iz prošlosti i nisu nikakav napad.

Štaviše, to je, kaže, impuls da svi krenu naprijed i zaborave prošlost.

- Ono što smo uradili sa Prištinom je trebalo uraditi i ranije. Mnogo toga ćemo još uraditi i niko ne bi trebalo da doživljava to kao napad, mi nikoga ne napadamo Moramo da prestanemo sa ovim istim starim glupostima iz prošlosti. Moramo da krenemo naprijed i stvorimo saradnju, bez granica, bez barijera sa tarifama, bez carine - kaže Rama.

U Beogradu razmišljaju čak da poslušaju savjet Edija Rame.

- Da Ministarstvo spoljnih poslova donese odluku o zajedničkoj spoljnoj politici Beograda i Banjaluke, kao gestu koja bi potvrdila da je i Srbija za to da u regionu treba prestati sa "istim starim glupostima iz prošlosti - kaže šef diplomatije, Ivica Dačić.

- Јa ću to predložiti, ali predsjednik to naravno neće prihvatiti. Ali zamisilite da mi to uradimo. Međutim, mene ne brine Rama, nego to što međunarodna zajednica ne reaguje na očigledne pokušaje stvaranja takozvane "velike Albanije"... Pokušaji njegove realizacije dešavaju se pred očima svih - dodaje Dačić.

Činjenica je da ako ovaj osnovni korak ka stvaranju velike Albanije, nije zasmetao međunarodnoj zajednici, neće im zasmetati ni fizičko ujedinjenje Albanije i Kosova, kažu analitičari.

- Do bolesti dvostruki standardi - ono što važi za Albance ne važi za Srbe. Albancima se sve tolerše, od ekstremizma, raznih bezobrazluka, agresije i sve to do sada nije naišlo na osudu, a kamoli na sankcije. Vjerujem da ni ujedinjenje neće - ističe analitičar Dragomir Anđelkovuć.

Dačićev prijedlog, s druge strane, naišao bi na neviđene proteste Zapada, kaže Anđelković, s tom razlikom, koju, kaže, ističu i Majer i Timoti Les - da je prošlo vrijeme ratova i Zapad bi oštro protestovao, ali ništa više od toga.

- Kada se radi o Republici Srpskoj, kada bi zajednički počeli da reagujemo u pravcu ujedinjenja, Zapad bi reagovao ali se ne bi desilo ništa. Zapad će preći preko toga da se Albanci ujedine, pa će onda morati i preko našeg - dodaje Anđelković.

Zajednička spoljna politika Prištine i Tirane značiće da će se najmanje udvostručiti resursi i lobističke snage Albanaca koje se bore za priznanje nezavisnosti Kosova, a koje ni do sada nisu bile male, rekao je Dačić.