latinica  ћирилица
06/07/2019 |  19:02 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Izetbegović najavio: Bez zakodavne vlasti još tri ili četiri mjeseca

U BiH, zakonodavna vlast ne funkcioniše, izvršna tek - ograničeno.

Takvo stanje u Sarajevu potrajaće još najmanje tri ili četiri mjeseca, najavljuje lider SDA Bakir Izetbegović.

Za to vrijeme, Srpska će razvijati kapacitet svojih institucija, i pokušati da vrati otete nadležnosti, poručuje lider SNSD-a Milorad Dodik.

Za neformiranje Savjeta ministara BiH i nerad bh. Parlamenta, bio im je mjesecima "kriv" SNSD.

Za neformiranje Federalne Vlade i nerad Federalnog parlament – HDZ.

Za haotično stanje u kantonima – opet neki drugi.

Napokon, sarajevski samo verbalni "bosnobrižnici", "evro" i "zakonoljupci" i vodeći među njima lider SDA Bakir Izetbegović, nehotice objelodaniše bajatu, dvorsku "tajnu" - ko blokira izbornu volju građana.

Činiće to još tri ili četiri mjeseca "slavodobitno" obeća Izetbegović. A onda će od bh. nivoa, preko Federacije, pa do kantona, "nestati  krivaca".

- U paketu zajedno sa Savjetom ministara i federalnom vladom, ali mislim da je to sve u sljedeća tri do četiri mjeseca - pojasnio je Izetbegović.

Ili je možda Izetbegović, umolio "privjeske" iz bošnjačkog bloka – Željka Komšića i Fahrudina Radončića – da mu u "miraz" donesu povratak u vlast sarajevskog kantona!?

No to što je "arbitar" Izetbegović obećao do "duplog" Denisa Zvizdića kao da nije stiglo. Sa rezervne pozicije predsjedavajućeg Savjeta ministara ponavlja: "Kada svi govore o formiranju Savjeta ministara da se prije svega misli o procedurama koje su vezane za vladavinu zakona, poštivanje važećih Ustava. Mi čekamo da Predsjedništvo imenuje mandatara Savjeta ministara."

No, "zakonoljubac" Zvizdić slučajno je zaboravio da ni prema Ustavu a ni zakonu Savjet ministara nema "mandatara", već predsjedavajućeg, da su rokovi za imenovanje davno pogaženi.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik poručuje: "Mi treba da razvijemo pune kapacitete rada institucija Republike Srpske i to ćemo učiniti a za izvjesno vrijeme naravno počećemo preuzimati poslove koje su nam oteli, kako bismo te funkcije ponovo vratili Srpskoj."

Ako budemo samo čekali novi Savjet ministara, uvešćemo i Srpsku u stagnaciju i probleme, poručuje i premijer Radovan Višković.: "Savjet minsitara ovakav kakav je sad ne treba nikome. Prema tome Republika Srpske treba da gradi svoje institucije, da radi svoj posao, ne obazirući se na to što nema Savjeta ministara."

Riječima i obećanjima koja pristižu iz Sarajeva, Srpska je odavno prestala da vjeruje. Vjeruje samo djelima, kaže Nenad Stevandić.

- To govori o njihovoj pogrešnoj percepciji BiH, svojatanju i smatranju da jedino oni imaju pravo da nešto određuju kada će biti, što je protivzakonito, nemoralno i nedemokratski - navodi Stevandić.

Višemjesečne opstrukcije i "igre bez granica" bošnjačkih partija već su stigle "na naplatu".

BiH je prvi put u istoriji i definitivno bez predstavnika i bez glasova u Skupštini Savjeta Evrope.

Evropska komisija bh. aplikaciju za članstvo i ne razmatra.

No slaba vajda, kada te informacije do Zvizdića i "zvidzića" još stigle nisu.

Јer da jesu, ne bi ponovo, i ne trepnuvši najavljivao – kako nam se o jeseni smiješi kandidatski status.