latinica  ћирилица
07/07/2019 |  08:17 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Tači ljut zbog Dodikovog "ponižavajućeg poziva", ne ide u Sarajevo

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države-učesnice.
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com) -
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com)

- Uprkos volji i spremnosti da učestvujem na SEECP, ponižavajući poziv sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH spriječio me da predstavljam Kosovo na ovom sastanku - napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Priština je uvijek bila spremna za dobrosusjedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje, prenosi Tanjug.

- Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj sa organizacijom SEECP iz BiH. Minimum koji Kosovo zahtijeva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama - kaže Tači.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ranije je Srni rečeno da Predsjedništvo BiH nije na SEECP pozvalo nikakvu "Republiku Kosovo", koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom.

Učešće Kosova na SEECP riješeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fus notu.

To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP, i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju.