latinica  ћирилица
07/07/2019 |  16:14 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Beograd razmatra uvođenje kontramjera Prištini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd razmatra uvođenje kontramjera Prištini zbog otežanog snabdijevanja Srba životnim namirnicama na Kosovu i Metohiji.
Aleksandar Vučić (Foto:Tanjug:/Dimitrije Gol) -
Aleksandar Vučić (Foto:Tanjug:/Dimitrije Gol)

Vučić je naveo da će kontramjere biti objavljene nakon razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

On je rekao da je za Beograd, umjesto kontramjera, bilo preče obezbijediti robu za Srbe, te najavio da će Srbija u narednih dan ili dva uspjeti da dodatno snabdije robom široke potrošnje prodavnice na Kosovu i Metohiji.

Vučić je istakao i da su pitanja koja je postavio prije nekoliko dana u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića izazvala histeričnu i nervoznu reakciju političkih predstavnika u Prištini i nekih u Beogradu, ali da nije dobio nijedan odgovor.

- Izgleda da je to bilo mnogo teško pitanje, jer neki ljudi nisu smjeli da budu tamo. Јoš nisam dobio odgovor šta su neki u Tirani radili i neki u Kosovskoj Mitrovici. Tu odgovor nećete da dobijete - rekao je Vučić novinarima u Predsjedništvu Srbije.

On je najavio da će srpski nadležni organi nastaviti istragu, te izrazio uvjerenje da će ona dati rezultat u narednom periodu.

Vučić je napomenuo da su gotovo istog dana "krenule" najžešće optužbe na račun njega i njegove porodice, na koje nije odgovarao, već je poručio da će se boriti za istinu i pravdu.

On je rekao da u septembru ili oktobru namjerava da posjeti Kosovo i Metohiju, odnosno kada Beograd bude mogao da pokaže šta je uradio iz investicionog programa.

Vučić je izrazio uvjerenje da će se Srbija i Bugarska, nakon varnica poslije izjave bugarskog premijera Bojka Borisova o Kosmetu, koje smatra malim prolaznim nesporazumom, ubrzo vratiti na staze odličnih odnosa.

On je podsjetio da je Bugarska priznala samoproglašeno Kosovo i da su tu razlike između dvije države, a da u svemu ostalom postoje dobri odnosi, koji će se i dalje graditi.

- Lično ću se postarati da u što skorije vrijeme, ako to prihvate bugarski predsjednik i premijer, vratimo odnose na staze odličnih veza - rekao je Vučić.