X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
07/07/2019 |  16:19 ⇒ 18:49 | Izvor: SRNA

Albanija otkazala učešće na Samitu iz "solidarnosti prema samoproglašenim Kosovom"

Albanija je otkazala učešće na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, koji će u naredna dva dana biti održan u BiH, u znak solidarnosti sa /samoproglašenim/ Kosovom, saopštio je albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj.
Gent Čakaj (Foto:punetejashtme.gov.al) -
Gent Čakaj (Foto:punetejashtme.gov.al)

- Odnos organizatora prema /samoproglašenom/ Kosovu je neprihvatljiv i suprotnosti je sa ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti. Nema saradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno - napisao je Cakaj na Tviteru.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači rekao je ranije da neće prisustvovati Samitu SECCP-a, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države-učesnice.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ranije je Srni rečeno da Predsjedništvo BiH nije na SEECP pozvalo nikakvu "Republiku Kosovo", koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom.

Učešće Kosova na SEECP riješeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo - Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fusnotu.

To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP, i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju.