latinica  ћирилица
07/07/2019 |  19:26 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Obilježene 144 godine od početka ustanaka u Hercegovini

U mjestu Krekovi kod Nevesinja obilježene su 144 godine od početka ustanaka u Hercegovini - Nevesinjske puške. Sa tog mjesta poručeno je da ti događaji svjedoče da je Nevesinje herojski grad.

Obilježavanje godišnjice Hercegovačkog ustanka, poznatog kao Nevesinjska puška, organizovali su Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, opština Nevesinje i ovdašnja Boračka organizacija.

Nakon liturgije u crkvi Hristovog Vaskrsenja u Nevesinju kod spomenika nevesinjskim ustanicima služen je parastos.

Republičke i opštinske delegacije položile su cvijeće, a među prisutnima i ove godine bila je Nataša Gligorić, praunuka čuvenog harambaše Pera Tunguza. Ponosna je, kaže, na svog pradjeda i ostale nevesinjske junake koji su svojom hrabrošću u srpskoj istoriji ostavili neizbrisiv pečat. Podsjetila je da je njen pradjed sa 30 hajduka na Ćetnoj poljani u mjestu Bišina kod Nevesinja ispalio prvu Nevesinjsku pušku 5. jula 1875. godine i napao turski karavan.

- Na ovom mjestu svake godine odajemo počast vitezovima Nevesinjske puške, a harambaša Pero Tunguz neće mrijeti dok narod traje, jer se narod ovog kraja ponos svojom istorijom i tradicijom - kaže Gligorićeva.

Ovaj događaj jedan je od najznačajnijih u istoriji srpskog naroda koji je promijenio geopolitički kartu Evrope, poručeno je iz Krekova kod Nevesinja.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je Nevesinje kroz istoriju uvijek bilo grad heroj.

- Nevesinje je tokom svoje duge istorije pokazalo da su Nevesinjci jedan slobodoljubiv narod koji je branio od daleko jačeg neprijatelja svoja ognjišta, svoje najmilije, svoju slobodu i čast - istakao je Milunović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je ogroman istorijski značaj ovog događaja, te naglasio da se srpski narod sjeća prošlosti zbog svoje budućnosti.

- Dokazujemo da slobodu cijenimo više od svega. I danas poručujemo da smo slobodu spremni braniti po svaku cijenu, ali se, prije svega, zalažemo za mir na ovim prostorima - rekao je Savčić.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da je Nevesinje ponosno na svoje pretke i da je Nevesinjska puška jedan od najznačajnijih događaja srpskog naroda.

- Nevesinjska puška i istorijski događaji s kraja 19. vijeka bili su inspiracija i ljudima koji su od 1992. do 1995. godine branili slobodu i stvarali Republiku Srpsku - rekao je Avdalović.

Podsjetimo, prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

Druga Nevesinjska puška, poznatija kao Uloški ustanak, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udrežnju kod Nevesinja.