latinica  ћирилица
07/07/2019 |  19:39 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Zvizdiću strani podaci o 500 novozaposlenih u institucijama BiH

Predsjedavajućem Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisu Zvizdiću strani su podaci da je od septembra prošle godine više stotina novozaposlenih u institucijama BiH. Zvizdić odbacuje da je taj broj premašio 500. Zamjenik predsjedavajaućeg Doma naroda BiH Nikola Špirić poručuje da je to podatak Ministarstva finansija u Savjetu ministara u tehničkom mnadatu, kojem Zvizdić predsjedava.

"Čovjek je gospodar riječi koje nije izgovorio, ali je rob onih koje izgovori" - stara je arapska poslovica. A četvorogodišnji mandat Denisa Zvizdića, kao četiri vijeka dugo "robovlasništvo"! U "sukobu" sa silom gravitacije, volio je da ga zovu "premijerom", iako to nije. Zahvaljujući istom "reformatoru" postala je BiH i najkvalitetniji "član CEFTA" i poštovalac evropskih standarda, na korak do članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. I u Evropskoj uniji.

"Kandidatski status do kraja godine", odzvanjalo je 2016, pa 2017, 2018. Eho odzvanja i ove godine!

- U oktobru sasvim sigurno BiH se može nadati vrlo realno optimistično da ćemo dobiti kandidatski status. Pitanje formiranja novog Savjeta ministara ne usporava niti otežava bilo koji segment evropskih integracija - rekao je Zvizdić.

I ne usporava! I ne otežava! Već i bukvalno - stopira.

- Komisija je dala preporuku da se ni ne razmatra na nivou zemalja članica samo mišljenje o aplikaciji bez formiranih vlasti u zemlji - rekao je Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Osim što je ovu "zadaću" očigledno prespavao, "reformator" Zvizdić, valjda hitajući da BiH odvede u Evropu, zakasnio je i na zakazano uručenje majskog briselskog Mišljenja, pa je ambasador Vigemark čekao da mu službenici "otključaju vrata" sale za sastanke. A mnogo kasnije i diplomatski nedopustivo, "dočekao" je gost domaćina u njegovim odajama. No, baška briselska "zadaća", kada Zvizdić ni domaću bh. nije savladao! Ili pak i javnost i sebe tragikomično, opet, zamajava!?

Danima već mediji, pa i vodećem bh. "reformatoru" bliski, prenose tražene zvanične podatke Ministarstva finansija o više od 580 novouhljebljenih u zajedničkim institucijama u izbornom i postizbornom periodu. Ali "dobro obaviješteni" Zvizdić, opet ima navodno "tačne" informacije.

- Ministarstvo finansija BiH nikada nije dalo takvu izjavu. To je mogao dati samo gospodin Špirić. Јa ću vam dati tačan podatak koji nije baziran na kafanskim pričama, nego na dopisu zvaničnom Agencije za državnu službu BiH. Od novembra 2018. do juna 2019. zaposleno je 127 osoba - rekao je Zvizdić.

No, zadatak medija je i da edukuju! Pa evo i činjenica, koje je na zahtjev Nikole Špirića, publikovalo ipak, Ministarstvo finansija! 174 novozaposlena u državnoj službi i još 409 u Oružanim snagama ili ukupno 583 pridošlice na bh .budžetu od septembra prošle godine do kraja maja ove! I ne zamjera prozvani Špirić, Zvizdićev ambiciozni pokušaj da uporedi dva neuporediva tehnička mandata.

Špirić je, na funkciju predsjedavajućeg Savjeta u sred tehničkog mandata, ostavku podnio, a Zvizdić na to i ne pomišlja. "Izmorio" se, kaže, valjda Zvizdić na duploj "ministar-poslanik" funkciji, pa ne zna ni zvanične podatke institucije na čijem je čelu. Ili možda ne zna da su uz službenici i vojnici i policajci dio bh. konglomerata koji i dalje buja.

- Nažalost, radi se o čovjeku koji je spojio ono što je nespojivo u demokratskim zemljama, dakle funkciju u izvršnoj i zakondavnoj vlasti. Ne vjeruje Ministarstvu finansija, ne vjeruje Evropskoj komisiji... Moram da mu kažem da je složen put BiH prema EU ali za složen put do punopravnog članstva u EU, treba nam malo veći Denis - kaže Špirić.

I prije osam godina, kao i danas, formiranje vlasti kasnilo je zbog mešetarenja SDA sa SDP-om. Ovaj put, spas bi mogli da budu unutarstranački izbori u SDA ili povratak na otete im direktorske fotelje u "sarajevskom pašaluku". Možda nas sve tada, kaže Špirić, Zvizdić i družina poštede pametovanja, uzaludnih putovanja, podmetanja, platformi, raznih saveza i želje da "na kredit" uvedu BiH u Uniju. A do tada umjesto mehanizma koordinacije, imaćemo mehanizam stagnacije i umjesto strategija razvoja, strategiju zastoja.