latinica  ћирилица
07/07/2019 |  21:42 ⇒ 22:01 | Autor: SRNA

U Srebrenici počeli Petrovdanski dani

U Srebrenici je večeras zvanično počela 23. Memorijalna, duhovno-kulturna i humanitarno-sportska manifestacija Petrovdanski dani, koja se tradicionalno organizuje u znak sjećanja na veliko srpsko stradanje u selima oko Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Na srpska stradanju u Srebrenici i srednjem Podrinju podsjetio je načelnik opštine Mladen Grujičić koji je otvorio ovaj memorijal.

Grujičić je istakao rekao da se memorijal održava pod sloganom "27 godina od zločina bez kazne" što govori o odnosu Suda BiH prema srpskim žrtvama i srpskom narodu.

On je istakao da su Srbi u 20. vijeku doživjeli tri genocida, a da je u posljednjem ratu muslimanska vlast u Srebrenici imala namjeru da potpuno uništi tragove srpskog postojanja na ovom području.

- Prilikom napada na velike srpske praznike Đurđevdan, Vidovdan, Božić, Petrovdan i drugim danima muslimanske snage ubijale su, pljačkale i uništavale sve što je srpsko. Za te zločine niko nije odgovarao. Samo od maja 1992. do januara 1993. u Srebrenici je ubijeno 550 Srba, većinom civila i uništeno 55 srpskih sela - rekao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, Srbi su doživjeli velika stradanja koje zapadna javnost ne želi da prizna, ali se taj odnos polako mijenja zahvaljujući činjenicama i pojedincima koji žele da saznaju tu istinu i plasiraju je u svojim zemljama.

On je istakao da je bošnjačka i antisrpska propaganda međunarodne zajednice od početka rata do danas stvorila narativ u svijetu o srpskoj krivici za sve zločine u BiH što nije istina.

- Mi želimo da se dođe do prave istine o ratu i da svi počinioci zločina odgovaraju. Nas samo intersuje istina i vjerujem da će ona kad-tad doći. Moramo se boriti da dokažemo da mi nismo takvi kakvim nas želi prikazati bošnjačka strana i dio međunarodne zajednice - rekao je Grujičić.

On je pozvao Srebreničane da narednih dana dostojanstveno budu obilježene godišnjice stradanja oba naroda koji žive u ovom mjestu, kao što je to obavljano i prethodnih godina.

Direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda Veljko Đurić Mišina rekao je da Srbi treba da uče od Јevreja kako se bori za istinu, čuva i njeguje sjećanje na žrtve.

On je istakao da se konstantno radi na dokumentovanju srpskih stradanja i činjenica o srpskim stradanjima nastojeći da se vansudskim, odnosno naučnim putem dokaže istina o svim stradanjima u Srebrenici, te ocijenio da samo, ukoliko dođe do opšteprihvaćene istine, može doći do pomirenja.

Đurić je naveo da dokumentarni film o stradanju kolone vojnika ЈNA pri povlačenju iz Tuzle u maju 1992. godine i stradanju Srba u Tuzli i okolnim opštinama, koji je prikazan večeras, potvrđuje da su Srbi masovno stradali i u drugim dijelovima BiH, te da to govori da se borba za istinu o tim stradanjima mora nastaviti.

Prethodno je danas služena Sveta liturgija u selu Božići kod Skelana u prisustvu većeg broja vjernika, te je održan turnira u malom fudbalu na Ravnoj Njivi kod Skelana.

Program Petrovdanskih dana biće nastavljen sutra promocijom knjige "Zavet heroja" Slaviše Pavlovića u 17.00 časova u Narodnoj biblioteci. Nakon toga biće odigran tradicionalni memorijalni turnir u malom fudbalu na igralištu za male sportove u Srebrenici.

Planirano je da kao i ranije, 9. jula, bude održana tradicionalna humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi, a memorijal će biti nastavljen svjedočenjima o srpskom stradanju u Srebrenici, kao i sportskim takmičenjima.

Predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice posjetiće više porodica poginulih srpskih boraca, nekoliko ratnih vojnih invalida i bolesnih demobilisanih boraca i uručiti im određenu pomoć.

U okviru memorijalnog programa biće predstavljeno više knjiga, svjedočenja i dokumentarnih filmova o srpskom stradanju u 20. vijeku, kao i promocija Zbornika radova sa Međunarodne naučne konferencije o Srebrenici, održane u aprilu u Banjaluci.

Predviđeno je da ovom predstavljanju prisustvuju Milovan Milutinović, Slobodan Župljanin i Vladimir Lukić, koji su bili organizatori i učestvovali u radu te konferencije.

Na Petrovdan, 12. jula, nakon liturgije u srebreničkoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice organizovano će se ići u posjete srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači, Sasama i na Zalazju, gdje će u 12.30 časova biti služen parastos za pokoj duša 69 srpskih civila i vojnika ubijenih prije 27 godina u tim selima.

Memorijal će biti završen 14. jula fudbalskim liturgijom u crkvi u selu Јezero i turnirom u malom fudbalu, koji se organizuje u slavu sveštenomučenika Bobana Lazarevića, koga su muslimanske snage pod komandom Nasera Orića ubile 5. jula 1992. godine u selu Krnjići, gdje je obavljao vjerski obred.

Petrovdanski dani organizuju se u znak sjećanja i odavanja počasti za 69 srpskih žrtava poginulih na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca i na sve srpske žrtve u posljednjem ratu.

Na Petrovdana te godine brojne muslimanske snage iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone i ubile 69 srpskih civila i vojnika, a 22 zarobile. Među zarobljenima bilo je sedam živih koji su naknadno umoreni, nakon mučenja i torture u srebreničkim logorima.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Oni su nakon godinu dana identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.