latinica  ћирилица
08/07/2019 |  07:03 ⇒ 07:35 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Atifu Dudakoviću

U Sud BiH za danas je zakazan nastavak suđenja generalu Atifu Dudakoviću i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.
Suđenje Dudakoviću - Foto: RTRS
Suđenje DudakovićuFoto: RTRS

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen, nakon što je Sud zaprimio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada za to budu stečeni uslovi.

Na ročištu održanom 24. juna, Tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka Arifa Vukovića koji je ispričao kako je zlostavljan nakon što su ga zarobili pripadnici Petog korpusa.

U iskazu je naveo da je, kao šef kabineta predsjednika Autonomne pokrajine Zapadne Bosne Fikreta Abdića, 9. jula 1994. godine kod Izačića bio na pregovorima sa predstavnicima Petog korpusa, kada je shvatio da je riječ o prevari.

Rekao je da su on i Adis Šabić zarobljeni i skinuti do gola. U jednom trenutku je, kaže, u crnom "golfu" prošao komandant Petog korusa Atif Dudaković i mahnuo im šeširom.

Vuković je rekao da su, vozeći se do Bihaća, sjedili na haubi "džipa" i da su sve vrijeme udarani. Oko vrata su im stavili kaiš, dali im cvijeće da mašu i tjerali ih da drže podignuta tri prsta. Dok su prolazili, rekao je da su neki ljudi aplaudirali, a neki povraćali.

On je dodao da je u kasarnu "Adil Bešić" u Bihaću dovezen go i krvav, te da su ga tokom zarobljeništva ispitivali, tukli i tražili da "priča laži o Fikretu".

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.