latinica  ћирилица
08/07/2019 |  07:31 ⇒ 14:32 | Autor: TANЈUG

AP: Žestok udarac za Ciprasa

Lider opozicione konzervativne Nove demokratije Kirjakos Micotakis sa lakoćom je odnio pobjedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj.
Aleksis Cipras - Foto: AP
Aleksis CiprasFoto: AP

Tako je zadao žestok udarac ljevičarskom premijeru Aleksisu Ciprasu, poslije četiri burne godine na toj funkciji, koje je obilježila borba zemlje sa finansijskom krizom, komentariše američka agencija AP.

Micotakisova Nova demokratija osvojila je 39,8 odsto glasova na izborima, a Ciprasova Siriza 31,5 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova.

Ekstremno desničarska stranka Zlatna zora nije uspjela da pređe cenzus od tri odsto, koliko je bilo potrebno da uđe u parlament, što, ocjenjuje AP, ukazuje na ogroman pad podrške partiji, koja je bila treća najveća stranka u grčkom parlamentu tokom finansijske krize.

- Tražio sam od vas jak mandat za promenu Grčke. Velikodušno ste ga ponudili. Od danas, počinje teška, ali prelijepa borba - poručio je Micotakis u svom pobedničkom govoru.

Micotakis (51) je obećao da će se pridržavati svojih obećanja iz kampanje o smanjenju poreza, privlačenju investicija i poboljšanju tržišta rada. On je naglasio da će naporno raditi na tome da zastupa sve Grke.

Cipras je priznao poraz na izborima i pozvao telefonom Micotakisa kako bi mu čestitao na pobjedi.

- Građani su izabrali. Mi u potpunosti poštujemo glas naroda - rekao je Cipras, a navodi AP u analizi današnjih izbora u Grčkoj.

Cipras je, inače, izbore raspisao nakon što je njegova ljevičarska stranka Siriza na majskim izborima za Evropski parlament pretrpila poraz od konzervativne Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa.

Vanredni izbori uslijedili su u trenutku kada Grčka s mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrijednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grčkoj otkako je ta zemlja okončala primjenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Sjeverne Makedonije.