latinica  ћирилица
08/07/2019 |  10:30 ⇒ 11:05 | Autor: SRNA

Ekipa kosaca sa Romanije pobjednik na "Prvoj kosi Crne Gore"

Ekipa kosaca sa Romanije osvojila je prvo mjesto na manifestaciji "Prva kosa Crne Gore", održanoj kod Pljevalja.
Sokolac: Prva kosa Crne Gore - Foto: SRNA
Sokolac: Prva kosa Crne GoreFoto: SRNA

Vođa ekipe romanijskih kosaca Slaviša Knežević rekao je Srni da su bili ispred drugoplasirane Crne Gore i Srbije, kojoj je pripalo treće mjesto.

On je istakao da su kosci sa Romanije bili uspješni i u pojedinačnoj konkurenciji košenja trave ručnom kosom u selu Kosanice kod Pljevalja, gdje je ova sportsko-turistička manifestacija održana 24. put.

- Prvo mjesto pripalo je Radmilu Đukoviću iz Pljevalja, drugo Savu Vlačiću sa Han Pijeska i treće Nebojši Dupljanunu sa Han Pijeska - rekao je Knežević.

On je naglasio da je juče na takmičenju kosaca u pojedinačnoj konkurenciji umijeće u košenju trave ručnom kosom u Pljevljima odmjerilo 18 kosaca, te da je u ekipnoj konkurenciji Republiku Srpsku predstavljala četvoročlana grupa sa Romanije.

Knežević je podsjetio da je nedavno pokrenuta inicijativa da kosci iz opština sa područja Sarajevsko-romanijske regije osnuju udruženje posredstvom kojeg će promovisati razvoj sela, njegovati tradiciju košenja trave ručno kosom, ali i sve druge slične sadržaje i narodne običaje ovog kraja u vezi sa poljoprivrednim radovima.

Prema njegovim riječima, prve aktivnosti na realizaciji ove ideje su počele u Turističkoj organizaciji opštine Sokolac, koja je bila pokrovitelj odlaska kosaca sa Romanije na takmičenje u Crnu Goru.

"Prva kosa Crne Gore", održana je juče u organizaciji Nevladine organizacije "Prva kosa Crne Gore", crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa opštinom Pljevlja i pljevaljskom Turističkom organizacijom.

Grupa kosaca sa Romanije učestovaće i na manifestaciji "Kosidba na Rajcu" 14. jula na padinama planine Rajac kod Ljiga u Srbiji.