latinica  ћирилица
08/07/2019 |  11:14 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Bijeljina: Јedno lice poginulo pri padu s krova tokom sanacije štete

Јedno lice je poginulo prilikom pada sa krova tokom sanacije štete nastale za vrijeme olujnog nevremena u Bijeljini, potvrđeno je u gradskoj Civilnoj zaštiti.

Šef gradskog Odsjeka civilne zaštite Drago Ristić rekao je da je desetak lica lakše povrijeđeno pri klizanju i padovima tokom sanacije krovova nakon nevremena. 

Bijeljinu je sinoć zahvatila jaka kiša praćena olujnim vjetrom koji je čupao i lomio stabla. Vjetar je nosio sve pred sobom, a mnoga polomljena stabla padala su i na glavne saobraćajnice u gradu. Ogromna šteta načinjena je na brojnim imanjima semberskih poljoprivrednika.

Najveće štete su na usjevima i povrću, ali je u seoskim domaćinstvima pričinjena i znatna šteta na objektima i poljoprivrednoj mhanizaciji.

Bez električne energije je više od 3.000 potrošača. Radnici Elektro Bijeljine su na terenu. U domaćistvima se saniraju posljedice olujnog nevremena koje nije zapamćeno u Semberiji.

Olujno nevrijeme koje je zahvatilo Srbac pričinilo je ogromnu materijalnu štetu rušeći drveće, skidajući krovove sa kuća i pomoćnih objekata. Uništena je i saobraćajna signalizacija. Oluja je veliku štetu nanijela i poljoprivrednicima.

U opštini Srbac gotovo da nema domaćinstva koje nije pretrpjelo neku štetu. Nevrijeme je pogodilo poljoprivredne proizvođače.

Vjetar orkanske snage čupao je drveće, lomio saobraćajne znakove, skidao krovove s kuća. O kolikoj snazi oluje je riječ, najbolje potvrđuje primjer da je sa novog pravoslavnog hrama, vjetar isčupao krst sa zvonika. Ipak, žrtava i povrijeđenih nije bilo.

Oluja koja je juče protutnjala Srpcem i okolinom prekinula je isporuku električne energije na gotovo 90 odsto teritorije ove opštine. Vodosnabdijevanje je takođe u prekidu. Ekipe za otklanjanje kvarova su na terenu, kao i ekipe Civilne zaštite.

Vjetar i obilna kiša koji su juče zahvatili područje opština Bratunac i Srebrenica, pričinio je štetu na malinjacima i drugim poljoprivrednim kulturama.

Vjetar koji je sinoć duvao nekoliko časova, pričinio je štetu i u zasadu porodice Krlić iz gostilja kod Srebrenice.

Nešto teža situacija je u MZ Vijogor, Sućeska i Sase. Vjetar je pričinio štetu na rodnim granama, a oštećeni su i neki lokalni putevi u udaljenim seoskim područjima.

Na području opštine Bratunac na malinjacima nema štete, šteta na drugim poljoprivrednim kulturama je minimalna.

U civilnim zaštitama ovih opština kažu da će, narednih dana, evidentirati eventualnu štetu.

Direktor "Protivgradne preventive Republike Srpske" Tihomir Dejanović rekao je da su namjeravali da dejstvuju i na području Srebrenice i Bratunca, ali da nisu dobili odobrenje Aerodroma Tuzla.